Viikkokirje 21/2018

Perjantaina 25.5.

 

Viikkokirjeessä on aiheena tällä kertaa sote- ja maakuntalakien käsittely eduskunnassa, ajankohtaiskeskustelu paikkatietopolitiikasta sekä lähestyvä Keskustan puoluekokous

 

Sote- ja maakuntalakien käsittely

Sote- ja maakuntauudistuksen suhteen eletään ratkaisevia aikoja. Otsikot ovat suuria ja lehdistö spekuloi nyt monenlaista.

Keskityn itse valiokuntatyöhön ja valiokunnan varapuheenjohtajana siihen, että maakunta- ja soteuudistukseen liittyvät lait saadaan asianmukaisesti ja aikataulussa käsiteltyä. Kuten pääministeri Sipiläkin on todennut, esimerkiksi maakuntavaalien ajankohta on tähän nähden toissijainen asia. Tärkeintä on, että lainsäädäntö saadaan huolellisesti käsiteltyä. Vasta sen jälkeen koittaa eduskunnan istuntotauko.

 

Eduskunta kävi keskustelua paikkatietojen merkityksestä

Eduskunnassa oli keskiviikkona lähetekeskustelussa valtioneuvoston paikkatietoa koskeva selonteko. Selonteko on osa hallituksen pyrkimystä edistää Suomen uudistumista digitalisaation hyödyntämisen avulla.

Paikkatiedolla tarkoitetaan kaikkea tietoa, joka liittyy sijaintiin. Sijainti voi tarkoittaa esimerkiksi valtiota, kuntaa, postinumeroaluetta, tilastoruutua, kiinteistöä, osoitetta tai koordinaatteja. Kun tieto on paikkatietoja, on mahdollista tietoja yhdistelemällä selvittää erilaisin paikkatietoon perustuvin analyysein esimerkiksi miksi joku asia (kuten sairaus) esiintyy jollakin alueella tai miksi asia ei esiinny jollain toisella alueella. Paikkatiedon hyödyntäminen tarjoaa siten moninaisia mahdollisuuksia.

Paikkatietopoliittinen selonteko siten linjaa millaisia paikkatietoja yhteiskunnassa tarvitaan sekä miten näitä tietoja käytetään. Selonteon ehdottamat toimet tähtäävät muun muassa yritysten liiketoimintamahdollisuuksien parantamiseen sekä helpottavat ja mahdollistavat paikkatietojen uudelleen käyttöä. Samalla on varmistettava tietoturvan säilyminen.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron keskustelussa piti kansanedustaja Juha Pylväs. Hän korosti puheenvuorossaan Keskustan eduskuntaryhmän pitävän tärkeänä, että julkisen vallan vastuut ja roolit paikkatiedon osalta on määritelty selkeästi laissa. Julkisen vallan tuottamien tietojen on pääsääntöisesti oltava käyttöoikeuksiltaan rajattomia, maksuttomia ja avoimia. Samalla viranomaisten yhteistyön ja tietojärjestelmien pitää jatkossa toimia niin, että tarvittava tieto ilmoitetaan vain yhteen paikkaan. Myös Pylväs nosti puheessaan esiin tietoturvan merkityksen: Tekniikkaan ja tietoverkkoon liittyvät uhat ovat todellisuutta ja ne on myös paikkatietoja hyödynnettäessä huomioitava.

 

Työelämän ja omaishoidon yhteensovittamista selvitetään

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko asetti tällä viikolla selvityshenkilön kartoittamaan keinoja yhteensovittaa työelämä ja omaishoito.

Julkisessa keskustelussa puhutaan usein työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta tarkoittaen pikkulapsivaihetta. Välillä unohtuu, että haasteet ovat suuret myös esimerkiksi ikääntyneen vanhemman hoidon yhdistämisessä työssäkäyntiin. Heitäkin on, joilla on samanaikaisesti kahdensuuntainen hoivavastuu: Vastuulla on sekä pienten lasten, että ikääntyvien, huonokuntoisisten vanhempien tai muiden läheisten hoito.

Omaishoitajat ovat usein työikäisiä ihmisiä. Haasteena on tällöin yhdistää työssäkäynti joko jatkuvaan ja pitkäaikaiseen tai lyhytkestoisempaan omaishoitoon.

Ministerin asettaman selvityshenkilön tehtävänä on arvioida muun muassa mitä lakimuutoksia tarvitaan, jotta työssäkäyvän omaishoitajan toimeentulo, eläketurva tai työterveydenhuolto voidaan varmistaa ja millaisia kustannusvaikutuksia tällä on.

 

Kaksi viikkoa puoluekokoukseen

Keskustan puoluekokous Sotkamossa koittaa kahden viikon kuluttua, 8.-10. kesäkuuta. Omaan kevääseeni on kuulunut kampanjointi tähtäimenä puolueen varapuheenjohtajuus. Kampanja on ollut antoisa matka. Työlään eduskuntakevään vastapainona on ollut mukava kiertää kenttää, olla omien joukoissa ja tavata keskustaväkeä.

Tällä viikolla on ollut useita vaalipaneeleja eri piireissä. Viikonloppuna vielä piirien tapahtumat tänään klo 17 Jyväskylässä oppimis- ja ohjauskeskus Onervan tiloissa, lauantaina klo 12 Oulussa Radisson Blu -hotellissa, sunnuntaina klo 12 Kokkolassa ammattiopiston auditoriossa ja klo 17 Seinäjoella Kaupunginkirjastolla.

Ensi viikolla vuorossa on Helsingin ja Uudenmaan piirien yhteinen tapahtuma tiistaina klo 18 puoluetoimistolla ja Varsinais-Suomen ehdokaspaneeli keskiviikkona klo 19 Liedossa, Ilmarisen matkailutilalla.

Keskustan puoluetoimisto julkisti puoluekokouksen ilmeen, aloitevastaukset ja asiakirjat. Niihin voi tutustua tämän linkin kautta.  http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaikuta/Puoluekokous-2018

Tämän päivän Iisalmen Sanomissa ja Savon Sanomissa oli minun ja puoluesihteeriksi pyrkivän Riikka Pirkkalaisen haastattelut. Iisalmen Sanomien haastattelu on tilaajille luettavissa tästä: https://www.savonsanomat.fi/iisalmensanomat/yla-savo/Yl%C3%A4-Savon-yst%C3%A4vykset-tukevat-toisiaan-politiikan-kiemuroissa-ja-pyrkimyksiss%C3%A4-puolueen-johtoon/1203162

Kampanjaani kohti puoluekokousta voi seurata esimerkiksi fb-sivuiltani https://www.facebook.com/hannakaisaheikkinen/

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa