Viikkokirje 18/2018

perjantaina 4.5.

 

Viikkokirjeessä on aiheena mm. vappupuheiden viestit, hallituksen käynnistämä sisäilmaohjelma sekä selvitys koulujen kesälomien siirrosta.

 

 

Vappupuheissa korostettiin työtä

Keskustaväen vappupuheissa korostettiin tänä vuonna työtä. Työllisyys on kohentunut ja talous on kääntynyt monen vaikean vuoden jälkeen nousuun.

Keskustan eduskuntaryhmä esitti vappupuheissaan ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosen johdolla vastavälikysymyksen, joka oli kohdistettu erityisesti SDP:lle: Kun SDP:tä kuuntelee, saa käsityksen että suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ajettaisiin tietoisesti alas ja suomalaisia jaetaan tietoisesti kahtia. Tätä käsitystä Keskusta ei jaa. Oppositiolta on kohtuullista odottaa muutakin kun ihmisten pelottelua.

Kun puheiden sävy on ollut tämä, jätettiin vappupuheissa vastavälikysymys SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle. Kysymys kuului tiivistetysti seuraavasti: Mikä on SDP:n vaihtoehto työllisyyden parantamiseksi? Kaiken pelottelun keskellä tuota vaihtoehtoa ei ole kuulunut. On helppo haukkua toisen toimia, mutta vastineeksi pitää olla esittää myös ratkaisuja ja toimenpide-ehdotuksia, ne kuuluvat vastuulliseen ja äänestäjiä arvostavaan politiikkaan.

Kysymys on kokonaisuudessaan luettavissa tästä:

http://www.keskusta.fi/news/Keskustan-eduskuntaryhman-Vapun-Vastavalikysymys-opposition-tyollisyysvaihtoehdosta/20266/199a0839-3aa5-49bc-878f-2794a953de2d

 

SDP aloitti eduskuntavaalikampanjoinnin

Oppositiopuolue SDP näyttää aloittaneen eduskuntavaalikampanjoinnin. Vappupuheessaan puolueen puheenjohtaja Rinne lupasi korottaa alle 1400 euron suuruisia eläkkeitä sadalla eurolla kuukaudessa.

Pienituloisten eläkeläisten aseman parantaminen on sinänsä tärkeää ja kannatettavaa. Keskusta näkee nämä puheet kuitenkin vastuuttomina ja epärealistisina. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen korosti omassa tiedotteessaan, että Keskustan linja on ollut ja on jatkossakin kohdentaa talouden jakovaara heikoimmassa asemassa olevien tilanteen parantamiseen. Olemmekin korottaneet pienituloisimpien eläkeläisten takuueläkettä tällä kaudella yhteensä lähes 40 eurolla kuukaudessa –SDP ei viime kaudella tähän pystynyt.

Haluamme myös muistuttaa, että Suomen velaksi elämisen on joskus loputtava. Emme voi korottaa eläkkeitä velkarahalla ja jättää velkaa tulevien sukupolvien maksettavaksi. Pääministeri Sipilä muistutti kyselytunnilla että SDP:n menolisäysesityksillä valtio ottaisi uutta velkaa 8-9 miljardia euroa per vuosi, eli yhden kyselytunnin aikanakin miljoona euroa.  Tätä taakkaa emme voi tuleville sukupolville jättää.

 

 

Hallitus haluaa sisäilmaongelmat kuriin

Hallitus hyväksyi torstaina Terveet tilat 2018 –toimintaohjelman, jonka tarkoitus on päästä eroon sisäilmaongelmista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ohjelma pyrkii tervehdyttämään julkisia rakennuksia, sekä tehostamaan sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta.

Kiinteistönhuoltoon pyritään vakiinnuttamaan toimintatapa, jossa kiinteistöjen hoidon ja terveysalan asiantuntijat arvioivat yhdessä käyttäjien kanssa säännöllisesti rakennusten kuntoa ja sopivuutta tarkoitukseensa. Lisäksi ohjelman keskeisempiä toimia on terveydenhuollon vahvempi tuki sisäilmasta oireileville. THL:n käynnistämä kansallinen sisäilmaohjelma on tässä merkittävässä roolissa.

On hienoa, että ministeri Tiilikainen on ottanut sisäilmaongelmista kärsivien tilanteen tosissaan ja on ryhtynyt toimenpiteisiin.

 

Koulujen kesälomien siirrolla tuloja matkailualalle

Elinkeinoministeriössä on selvitetty ministeri Lintilän toimesta koulujen kesälomien siirron vaikutuksia matkailulle ja työllisyydelle. Selvitys julkaistiin eilen torstaina ja sen mukaan kesälomien siirto kahdella viikolla eteenpäin kasvattaisi kesäkuukausien matkailutuloa yhteensä noin 219 miljoonalla eurolla. Siirto lisäisi myös matkailuyritysten tarvitseman henkilöstön määrään 1300 henkilötyövuodella.

Matkailuelinkeinon kilpailukyvyn kannalta lomien siirto olisi siis vahvasti perusteltua. Kotimaanmatkailun kesäkausi pidentyisi, minkä merkitykset olisivat kiistattomat. Kotimaan matkailukauden pidentymisellä olisi myönteisiä vaikutuksia myös palveluiden tarjontaan ulkomaalaisille turisteille.

Matkailu- ja työllisyysnäkökulma ei kuitenkaan voi kuitenkaan olla ainoa näkökulma, josta koululaisten kesäloman ajankohtaa tarkastellaan. Seuraavaksi on tärkeää kuulla koulumaailman, vanhempien ja lasten näkökulmia asiaan.

 

 

Osallistun tänään perjantaina klo 18 Karjalan piirin piirikokoukseen Imatralla, huomenna klo 10 Pirkanmaan kokoukseen Kiikoisissa ja sunnuntaina klo 12 Lapin piirin kokoukseen Savukoskella. Ensi torstaina olen puhumassa Tuusniemen eläkeläisten äitienpäiväjuhlassa Tuusniemen kirkkosalissa klo 12.

 

 

 

Mukavaa viikonloppua toivottaen,
Hannakaisa