Viikkokirje 14/2017

Viikkokirje – Viikko 14/2017

Perjantai 7.4.2017

 

Viikkokirjeessä aiheina mm. Piispansauva-tapahtuma, tiistainen sote-välikysymyskeskustelu ja kuntavaalien loppukiri.

Viikko alkoi mahtavalla Piispansauva-tapahtumalla Varpaisjärvellä. Piispansauva on jo perinteikäs jokakeväinen Kirkon Diakoniatyön ja Savon työttömien yhdistysten yhteinen virkistyspäivä, jossa leikkimielisesti kisaillaan Piispansauvan voitosta kolmen hengen joukkuein. Tänäkin vuonna pääsin piispa Jari Jolkkosen joukkueeseen, kolmantena oli kirkkoherra Olli Kortelainen. Piispan joukkue kilpailee aina ”ulkopuolisena”, sillä varsinainen kisa käydään työttömien yhdistysten välillä ja voiton vienyt joukkue saa seuraavan vuoden tapahtuman järjestettäväkseen. Tänä vuonna voiton vei Rautavaara. Toiseksi sijoittui Iisalmi ja kolmanneksi Kiuruvesi.

Kisailun jälkeen juhla vietettiin Varpaisjärven upeassa, Josef Stenbäckin suunnittelemassa kirkossa. Kirkko on kovin samanlainen kuin synnyinkyläni Muuruveden kirkko; molemmat siis Stenbäckin suunnittelemia ja valmistuneet 1904.

Puhuin juhlassa jaksamisesta, omasta ja läheisten hyvinvoinnista huolehtimisesta, ihmisarvon jakamattomuudesta ja tietysti jonkin sanan myös työelämään ja työttömyyteen liittyvästä lainsäädännöstä.

Nostin esille myös sote-uudistuksen ja järjestöjen mahdollisuuden toimia palvelujen tuottajina. Kuntien ja järjestöjen yhteistyö on kirjattu lakiesitykseen, mutta maakuntien ja järjestöjen ei. On tärkeää, että sote- ja maakuntalakiuudistuksen eduskuntakäsittelyn aikana määritellään tulevien maakuntien ja järjestöjen yhteistyö, sillä näen, että järjestöillä on mahdollisuus tuoda nykyistä enemmän ihmisläheistä osaamistaan palvelujen tuottajana esimerkiksi vanhus-, vammais- ja päihdepalveluissa. Tätä mahdollisuutta on hyödynnettävä. Toivon, että myös maakuntatasolla jo nyt maakuntien ja soten-rakenteiden valmisteluvaiheessa huomioidaan järjestöjen rooli kumppanina.

Nostin esille myös mielenterveys- ja päihdepalvelut: Sote-uudistuksen yksi perusajatus on vahvistaa perustason sosiaali- ja terveyspalveluja lähellä ihmistä. Mitä aiemmin ongelmat havaitaan ja tuki pystytään ajoissa antamaan, sitä suuremmat mahdollisuudet on saada asiat raiteilleen ja säilytettyä asiakkaan ote elämään. Tulevat sote-keskukset, missä sosiaali- ja terveyspalvelut nivotaan tiiviiseen yhteistyöhön, mahdollistavat nykyistä paremmat mielenterveys- ja päihdepalvelut lähellä ihmistä.

 

Sotesta keskusteltiin välikysymyksen muodossa

Tiistaina oli täysistunnossa keskustelussa opposition tekemä välikysymys sote-uudistuksessa. Keskustelussa oppositio toisaalta esitti, että sote-uudistuksen tekemistä on kiirehdittävä, mutta toisaalta he taas kehottivat jarruttelemaan ja hidastamaan vauhtia. Opposition hyökkäys perustui valinnanvapauslaista lausuntokierroksella olleen hallituksen esityksen palautekritiikkiin. Oppositio tuli yllätetyksi, kun hallituksella olikin jo tiistaina antaa vastauksia lausuntokierroksen nostamiin huoliin ja keskustelu oli aika ajoin surkuhupaista, kun opposition puheenvuorot jauhoivat samaa levyä, johon hallitus kerta toisensa jälkeen pystyi vastaamaan, että nämä asiat on huomioitu ja lain jatkovalmistelu pohjaa sille, että valinnanvapauden piirissä tulee olemaan vuoden 2019 alusta asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti ja suun terveydenhuolto. Maakunnat saavat siirtymäaikaa muun valinnanvapauden toteuttamiseen.

Keskustan pääviesti keskustelussa oli, että hallituksella on yhteinen tahto saada sote-uudistus maaliin. Sote-uudistusta on yritetty saada aikaan jo usean hallituksen ajan ja nyt vihdoinkin olemme loppusuoralla. Keskusta haluaa saada aikaan hyvän ratkaisun ja me haluamme, että sekä yritykset, että kolmannen sektorin, kuten järjestöpohjaiset tuottajat voivat pärjätä hyvin ja tuottaa laadukkaita palveluita suomalaisille.

Olennainen osa uudistusta on, että kaikki palvelut saa jatkossa yhdeltä luukulta. Ihmisillä tulee olla katkeamaton hoitoketju ja ihmisten pompottelu paikasta toiseen päättyy, kun maakunta vastaa leveillä hartioilla palveluista. Lisäksi jonottamisaika lyhenee, kun perustasolla on valinnanvapaus ja ihmisten ei tarvitse odottaa hoitoon pääsyä.

 

Valinnanvapauslaki astuu voimaan 1.1.2019

Viime aikoina on keskusteluissa ollut kovasti valinnanvapaus, joka on viimeinen osa sote-uudistusta. Hallitus on nyt kuullut palautteet valinnanvapauteen liittyen ja lain on tarkoitus astua voimaan 1.1.2019. Valinnanvapauden piiriin kuuluvat asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti ja suun hammashoito. Maakunnilla on hyvin erilaiset valmiudet panna toimeen valinnanvapautta. Osa sote-keskuksista aloitta puoli vuotta aiemmin kuin toiset. Osassa maakunnissa ollaan jo aika pitkällä ja ne voivatkin toimia pilottimaakuntina.

Kritiikkiä on herättänyt mahdollinen kermankuorinta asiakkaiden valinnassa, mutta se tullaan kieltämään laissa. Tuottajien korvaukset ja sanktiot tai bonukset estävät kermankuorinnan.

Keskusteluun on herännyt myös huoli neuvoloiden tulevaisuudesta sote-uudistuksen jälkeen. Ilokseni voin kertoa, että Sipilän hallitus on päättänyt antaa tuleville maakunnille päätöksentekovallan neuvolapalveluiden järjestämissä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että laki ei tule pakottamaan maakuntia siirtämään neuvoloita valinnanvapauden piiriin, vaan maakunnat voisivat päättää neuvoloiden pitämisen julkisella puolella eli maakunnan liikelaitoksessa. Tällöin neuvolat rajautuisivat suoran valinnanvapauden ulkopuolelle samalla tavalla kuin kouluterveydenhuolto ja opiskelijaterveydenhuolto.

Lakiesitys tullaan antamaan eduskunnalle toukokuussa.

 

Viimeinen yhteinen rutistus ennen kuntavaaleja

Kuluneena viikkona oli kaksi isoa kuntavaalien puheenjohtajatenttiä – sekä Ylellä että maikkarilla. Pääministeri ja puheenjohtaja Juha Sipilä pärjäsi loistavasti kummassakin tentissä. Hänen rauhallinen ja asiallinen ote keskustelussa herätti voimakasta uskoa ja luottamusta häntä kohtaan.

Kuntavaalit ovat ylihuomenna. Viimeisimpien gallupien mukaan kolme suurinta puoluetta kokoomus, keskusta ja sdp ovat hyvin tasaisessa kannatusasetelmassa: kaikkien kannatus on reilut 18 % ja erot mahtuvat virhemarginaaliin. Kisa ykköspaikasta tulee olemaan jännittävä. Puolueiden järjestys voi olla mikä tahansa. Niinpä kannustankin kaikkia tekemään yhdessä kovan loppukirin vaalityössämme ympäri Suomen.

Nyt tarvitaan kaikkia keskustalaisia talkootyöhön ja mahdollistamaan se, että jatkossa Suomen kunnissa on päättäjinä vastuullisia keskustalaisia. Kovimman rutistuksen vaalityössä viikonloppuna tekevät voittavat kuntavaalit ja pääsevät ykkössijalle.

Ollaan mukana tapahtumissa vielä viikonloppuna ja kuunnellaan ihmisten huolia ja toiveita. On myös ensiarvoisen tärkeätä, että sunnuntaina jokainen huolehtii omalta osaltaan, että lähipiiri, ystävät, tuttavat ja naapurit lähtevät äänestämään. Kannattaa rohkeasti tarjota vaalikyytiä sellaisille, joilla ei ole autoa käytettävissä tai matka vaalipaikalle on muutoin hankala.

Pyydän jokaista, jonka rinnassa sykkii lämmin ja huolenpitoa ja vastuullisuutta arvostava keskustanvihreä sydän: tee viimeiseen asti vaalityötä! Jokainen ääni merkitsee!

 

Lauantaina Kiuruvedellä

Huomenna menen vihdoin omaan kotikuntaani Kiuruvedelle vaalityöhön. Tavataan torilla klo 10-12!

Ensi viikolla en lähetä viikkokirjettä, sillä eduskunnassa on istuntovapaa viikko.

 

Hyvää pääsiäistä!

Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (niina.riihiranta[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.