Viikkokirje 12/2018

 

Perjantai 23.maaliskuuta

 

Viikkokirjeen aiheena on tällä kertaa muun muassa tavoitteeni pyrkiä Keskustan varapuheenjohtajaksi, eriarvoisuustyöryhmän raportti, sekä Itä-Suomen uudet junavuorot.

 

 

Tavoitteena Keskustan varapuheenjohtajuus

Savo-Karjalan Keskustapiirit ilmoittivat yhdessä tukevansa minua puolueen varapuheenjohtajaksi. Olen tästä tuesta erittäin kiitollinen sillä se antaa vahvan tuen tehdä kampanjatyötä.

Oman vaalipiirin keskustalaisten vahva tuki kertoo siitä yhteishengestä ja luottamuksesta joka Itä-Suomessa vallitsee. Puolue tarvitsee nyt todellakin virtaa kaikkeen tekemiseen. Meillä on kolmet vaalit voitettavana. Samaan aikaan on vahvasti pystyttävä uudistamaan puoluetta.

Tulen kiertämään huhti-toukokuun aikana keskustan piirikokouksia. Kampanjointini huipentuu puoluekokoukseen Sotkamossa 8.-10. kesäkuuta.

 

Eriarvoisuustyöryhmä julkaisi raporttinsa

Pääministeri Juha Sipilän asettama eriarvoisuuden vähentämistä pohtinut työryhmä esitteli loppuraporttinsa keskiviikkona. Työryhmän tehtävänä oli hakea uusia toimintatapoja ja keinoja pitkään jatkuneen yhteiskunnallisen eriytymisen pysäyttämiseksi, jotta jokaisella Suomessa asuvalla henkilöllä olisi edellytyksiä pärjätä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Työryhmä esitti runsaasti toimenpiteitä eriarvoisuuskehityksen kääntämiseksi. Osa ehdotuksista on nopeammin toteutettavia, mutta valtaosa siirtynee sovittavaksi tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Itse olen erityisen hyvilläni siitä, että raportissa tunnustettiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen merkitys eriarvoisuuskehityskehitykseen vaikuttavana tekijänä. Vaikutus on usein palvelu- ja tulonsiirtojärjestelmää merkittävämpi. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulee olla kuntien ja tulevien maakuntien työn keskeinen painopiste.

Suomenmaan uutinen tiedotteestani on luettavissa tästäTästä linkistä puolestaan pääsee Valtioneuvoston sivuille, jossa on luettavissa myös työryhmän raportti.

 

Valtion lisävelanotto taittui

Vuoden 2017 tilinpäätös kertoi, että valtion lisävelan tarve jäi puoleen ennakoidusta. Velkaa otettiin 3 mrd euroa, kun budjetissa velanottotarpeen ennakoitiin olevan 6 mrd euroa.

Tilanne johtuu pitkälti parantuneesta työllisyyskehityksestä ja talouden kasvusta. Näiden eteen hallitus on tehnyt hartiavoimin töitä.  Kaikki velka on joskus maksettava. Uskon tulevien sukupolvien vielä meitä kiittävän siitä, että velkaantumiskehitystä on saatu padottua.

Pääministeri Sipilä avasi tilannetta blogikirjoituksessan, joka on luettavissa tästä.

 

Montaa mieltä sotesta

Kirjoitin Iisalmen Sanomiin ja Warkauden lehteen mielipidekirjoituksen viimeaikaisen sote-keskustelun pohjalta. Keskustelu käy kiivaana ja hyvin mustavalkoisena. Myös asiantuntijoiden rooli on puhututtanut.

Sote-asiantuntijat ovat esittäneet moneen otteeseen matkan varrella hyvää ja rakentavaa kritiikkiä uudistuksen yksityiskohdista. Tuota kritiikkiä on kuultu ja hallitus on korjannut matkan varrella esitystään. Esimerkiksi valinnanvapauden käyttöalaa on rajattu. Nykyisen kaltaisella valinnanvapausesityksellä suuri maakunta- ja sote-uudistus voidaan viedä maaliin.

Kirjoitukseni on luettavissa tästä.

 

Lisää junayhteyksiä Itä-Suomeen

VR:n uudet aikataulut tulevat voimaan ensi viikolla. Niiden myötä kaukoliikenteeseen tulee 62 uutta viikottaista junavuoroa.

Uusia vuoroja tulee ympäri maata, myös Itä-Suomeen. Erityisen iloinen olen kahdeksasta uudesta viikottaisesta vuorosta Kuopio-Kajaani välille. Tämä parantaa myös yläsavolaisten yhteyksiä Helsinkiin. Pitkään kaivattu aamujuna palaa, mikä ilahduttaa varmasti työmatkalaisia. Savo-Karjalaan tulee uusia vuoroja myös Joensuu-Nurmes –reitille.

 


Mukavaa viikonloppua toivottaen,

Hannakaisa