Viikkokirje 11/2017

Viikkokirje – Viikko 11/2017

Perjantai 17.3.2017

 

Tällä kertaa viikkokirjeen aiheina ovat muun muassa alkoholilain lausunnot sekä välikysymys.

 

Sote-uudistuksen valinnanvapaus puhuttaa

Sote-uudistus on tällä hetkellä käsittelyssä eduskunnassa ja se puhuttaa paljon myös eduskunnan ulkopuolella. Myös valinnanvapaus-laki, joka on vielä valmisteilla ja lausuntokierroksella, herättää paljon mielenkiintoa ja jopa pelkoa. Olin perjantaiaamuna puhumassa valinnanvapaudesta radion Ykkösaamussa.

Valinnanvapaus on mielestäni hyvä ja positiivinen asia. Se ei ole sote-uudistuksen tärkein kohta mutta ei myöskään suuri uhka, kuten jotkut antavat ymmärtää. Me olemme luomassa Suomeen meidän omaa mallia, jotain uudenlaista maailmassa, ja siksi sen valmisteluun on tarvittu ja vielä tarvitaan paljon aikaa. Lausunnolla olevaan luonnokseen on jo löytynyt parannuksia satujen lausuntojen perusteella ja koko lausuntokierros tullaan huomioimaan mallin kehittämisessä.

Sote-uudistusta itsessään on suunniteltu ja yritetty jo todella pitkään monen aiemman hallituksen taholta. Nyt me todella tarvitsemme tämän uudistuksen ja se eteneekin hyvin, kun uudistuksen peruspilari, sote-järjestämislaki ja maakuntalaki liitännäislakeineen ovat jo eduskunnassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen yhtenä keskeisenä tavoitteena on kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä hillitä palveluista aiheutuvia kustannuksia kolmella miljardilla eurolla vuoden 2029 loppuun mennessä.

Lakiluonnoksessa esitetty malli, jossa julkisesti rahoitettuja laajan valinnanvapauden piiriin kuuluvia terveyspalveluja voisivat tuottaa julkisen sektorin ohella myös yksityiset yritykset ja kolmannen sektorin toimijat, voi parantaa terveyspalvelujen saatavuutta ja hoitoon pääsyä erityisesti silloin, jos palvelujen tarjonta perustasolla lisääntyy selvästi.

Voit kuunnella perjantaiaamun radiojutun tästä linkistä: http://areena.yle.fi/1-3944899?autoplay=true
Osuuteni alkaa kohdasta 26.42.

 

Ammatillisen koulutuksen tulevaisuus puhutti välikysymyskeskustelussa

Ammatillisen koulutuksen säästöjen taustalla on Jyrki Kataisen (kok) hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassaan (v. 2013) päättämä 260 miljoonan euron leikkaus toisen asteen koulutukseen. Näistä viime hallituskaudella valtiontalouden kehykseen päätetyistä säästöistä tekivät kuitenkin välikysymyksen viime kauden päättäjät.

 

Silloinen hallituksen esitys kaatui lopulta viime vaalikauden loppumetreillä. Säästösumma jäi edelleen kuitenkin julkisen talouden kehykseen. Sipilän hallitus sai hallitusneuvotteluissa onneksi pienennettyä säästöä 70 miljoonalla eurolla talouden haastavasta tilanteesta huolimatta.

 

Välikysymyskeskustelussa hallitusryhmien edustajat käänsivät katseensa jo tulevaan. Vaikka tehdyt säästöt ovat haastavia, voidaan ammatillisen koulutuksen laatu ja saavutettavuus turvata myös jatkossa. Lähiviikkona hallitus antaa esityksensä ammatillisen koulutuksen reformia koskevasta lainsäädännöstä. Ensi vuoden alusta voimaan astuva reformi antaa koulutuksen järjestäjillä paremmat mahdollisuudet toteuttaa omia uudistuksiaan.

 

Keskustan ryhmäpuheenvuorossa Petri Honkonen korosti, kuinka reformi vastaa työelämän murrokseen. Osaaminen ja työpaikat on tarkoitus saada kohtamaan paremmin. Tämä toteutetaan lisäämällä työpaikoilla tapahtuvaa oppimista sekä tekemällä tutkinnoista nykyistä laajempia kokonaisuuksia.

Perjantain luottamusäänestyksessä hallituksen linja sai eduskunnan tuen äänin 103–63.

 

Joukko kansanedustajia vaatii: Asiantuntijalausunnot otettava huomioon alkoholilain uudistuksessa

Teimme useiden kansanedustajien kanssa yhteisen kannanoton, jossa vaadimme, että alkoholilain muutosta koskevan lakiesityksen jatkovalmistelussa on vakavasti harkittava lausuntokierroksella tullut palaute.

Lausuntoja antaneista asiantuntijaorganisaatioista (18) sekä terveys- tai sosiaalipalvelujen tuottajista ja päihdehaittojen ehkäisyyn erikoistuneista järjestöistä (11) yksikään ei kannattanut lakiesitysluonnosta.

Lausunnoissa tuli vahvasti esille huoli siitä, että esitys kohdentaa hyödyt alkoholielinkeinolle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi.  Kun huomioidaan haittakustannusten lisääntyminen, kokonaissaldo kansantaloudelle muodostuu negatiiviseksi ja kestävyysvajeen umpeen kurominen vaikeutuu.
Lausuntoja antaneista ammattiliitoista kielteisesti esitysluonnokseen suhtautuivat SAK, Palvelualojen ammattiliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto, STTK, lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, Akava, Lääkäriliitto, Terveydenhoitajaliitto, Akavan sairaanhoitajat, Talentia ja Päihdetyön Talentia. Lakiesitysluonnosta kannatti vain Elintarviketyöläisten liitto, joka arvioi muutosten vaikuttavan myönteisesti panimoalan työllisyyteen.

Ammattiliittojen ja järjestöjen palautteessa korostui muun muassa huoli siitä, että muutosesitys on ristiriidassa hallituksen terveyden ja hyvinvoinnin edistämishankkeen, lapsi- ja perhepalveluiden muutokseen tähtäävän hankkeen ja sote-uudistuksen kanssa.

Mikäli lakiluonnoksessa esitetyt muutokset toteutuvat, hyvinvointi- ja terveyserot kasvavat riippumatta siitä, millainen sote-palvelujärjestelmä maahan rakennetaan. Emme voi hyväksyä, että hallitus tietoisesti tekisi lainsäädäntöä, mikä vesittäisi sote-uudistuksen tavoitteita.

Me hyväksymme lakiesityksen useimmat kohdat, joilla mm yksinkertaistetaan anniskelusäädöksiä, mutta torjumme ehdotukset ns. limuviinojen tulosta kauppoihin ja kaupassa myytävien oluiden alkoholipitoisuuden korottamisesta. Kaupoissa myytävä vahvempi olut ja limuviinat eivät myöskään edistäisi alkoholin kulutuksen painottumista valvotumpiin olosuhteisiin ravintoloissa, mikä myös edistäisi ravintola-alan työllisyyttä. Tällaisessa vaihtoehdossa alkoholin kokonaiskulutus ja haitat eivät lisääntyisi, mutta edellytykset alkoholikulttuurin muuttumiselle vähemmän haitalliseksi ajan myötä saattaisivat parantua.

 

Haluamme muistuttaa, että ehdotettu alkoholilakiuudistus tehtäisiin tietoisena sen kansanterveyttä ja perheiden ja lasten hyvinvointia vaarantavista sekä julkisen sektorin työntekijöitä, erityisesti poliisia ja sosiaali- ja terveydenhoitoa monin tavoin kuormittavista seurauksista.

 

Minua myös haastateltiin radion Ajantasa-ohjelmaan aiheesta. Voit kuunnella haastattelun tästä linkistä: http://areena.yle.fi/1-3989399?autoplay=true

 

Uusi avustaja

Avustajani Anniina Sippola siirtyy uusiin tehtäviin ensi viikon maanantaina. Tiistaista 21.3. alkaen avustajanani toimii Niina Riihiranta. Niina toimii samalla myös Tapani Töllin avustajana. Toukokuun lopulla avustajakseni tulee kuopiolainen Annu Saukko joka aloittaa tehtävässä 22.5.

 

Viikonloppuna Varpaisjärvellä

Lauantaina Varpaisjärvellä järjestetään vaalijuhla ravintola Safoxissa klo 19-21. Olen siellä puhumassa. Tarjolla on myös kahvia ja Lapinlahden kuntavaaliehdokkaiden esittäytyminen. Tule mukaan!

 

Hyvää viikonloppua ja valoisaa kevättalvea!
Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (anniina.sippola[at]eduskunta.fi), niin lisäämme sinut postituslistalle.