Viikkokirje 10/2017

Viikkokirje – Viikko 10/2017

Perjantai 10.3.2017

Tällä kertaa viikkokirjeen aiheina ovat muun muassa sote-uudistuksen käsittely eduskunnassa.

 

Sote- ja maakuntauudistus eduskunnan käsittelyyn
Sote-muutos otti jälleen askeleen eteenpäin. Hallituksella on yhteinen näkemys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvästä kokonaisuudesta. Kevään suurin lakipaketti ja Suomen historian suurin uudistus, sote- ja maakuntauudistus on siirtynyt eduskunnan käsittelyyn ja siitä käytiin lähetekeskustelu tiistaina. Nyt käsittelyssä oleva paketti määrittää sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä sekä maakuntahallinnosta. Lakiluonnos asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyspalveluissa on saatu lausuntokierrokselle ja tulee vasta myöhemmin eduskunnan käsittelyyn. Eduskunnan käsittelyssä on hallituksen esitys, 34 lakia, joissa keskeisimmät lait ovat: laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, maakuntalaki, maakuntien rahoituslaki ja voimaanpanolaki.

Tällä lakikokonaisuudella ei ole tarkoitus leikata vaan taittaa sosiaali- ja terveysmenojen koko ajan hyvin voimakkaasti nousevassa kasvukulmassa olevia miljardimääriä niin, että vuoteen 2030 mennessä tuo kasvukulma taittuisi sen verran, että meillä näihin kuluihin menisi nykymenosta poiketen 3 miljardia vähemmän. Miten tuo syntyy? Rakenteita muokataan niin, että nykyistä paremmin pystymme antamaan ihmisille terveysneuvontaa, tukemaan heidän terveysvalintojaan, tukemaan niitä sosiaali- ja terveysasemia, jotka ovat lähellä ihmistä, että ihmiset pääsevät siellä nykyistä paremmin lääkärin ja muitten asiantuntijoitten vastaanotolle, että noilla ihmisillä olisi aikaa, osaamista ja mahdollisuutta antaa heille niitä palveluja kuin he siinä hetkessä tarvitsevat.

Sote-paketin yhteydessä saamme turvaa siitä, että meille lääkäripalvelut, terveyskeskuspalvelut, sosiaalipalvelut turvataan laajemmilla hartioilla. Se on se meidän ilomme tästä paketista. Uskon, että paikallistasolla, lähipalvelujen parissa pystymme turvaamaan laadukkaammat palvelut. Jatkossakin esimerkiksi kiireellinen päivystys, tehohoito ja vaativat erikoissairaanhoidon palvelut ovat julkisen tuottamia. Vahva järjestäjä, maakunta, huolehtii, että julkiset palvelut tuotetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti oli tuottajana sitten julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin toimija.

Valiolle merkittävä rahoitus tutkimukseen

Euroopan investointipankki rahoittaa Valion tutkimusta 30 miljoonalla eurolla. Investoinnit edistävät myös ruokaturvaa kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja elintarviketuotannon tehostamiseen. Investoinnit edistävät myös ruokaturvaa kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja elintarviketuotannon tehostamiseen. Valion investoinnit painottuvat meijerituotteiden kemiaan ja teknologiaan, ravitsemustutkimukseen, tuotekehitykseen sekä kuluttajatottumusten kartoittamiseen.

On hienoa, että Valion innovatiivinen tuotekehitys on huomioitu kansainvälisesti ja sitä osataan arvostaa. Tällaista suomalaisen ruuan ja ruokateollisuuden markkinointia me tarvitsemme enemmänkin. Valion on mainio edelläkävijä tuotekehityksessä.

Suomalaista siipikarjaa Japaniin

Ministeri Kimmo Tiilikainen on jälleen saanut suomalaisen ruokaviennin askeleita eteenpäin, kun HKScan alkaa keväällä viedä siipikarjanlihaa Japaniin. Yhdeksi myyntivaltiksi siipikarjanlihalle HKScan kertoo sen, ettei lihan kasvattamisessa käytetä antibiootteja. Vientilupa osoittaa, että suomalainen liha on laadukasta ja sitä osataan arvostaa ulkomailla.

Suomalaisen lihan vienti on saanut viime aikoina hyviä uusia mahdollisuuksia, kun aiemmin viime vuonna sianlihalle aukesi markkinat Kiinaan.

Kohtuuhintaista asumista opiskelijoille ja eläkeläisille

Keskustan työvaliokunta otti tällä viikolla kantaa asuntojen tuotantoon ja kohtuuhintaiseen asumiseen. Työvaliokunta toteaa, että asumisen kustannuksista käytävä julkinen keskustelu on viime aikoina keskittynyt asumistukeen ja sen kasvaviin kustannuksiin. On tärkeää muistuttaa asumisen kovista kustannuksista, jotka ovat syynä asumistuen määrien kasvuun, ja jotka ovat asukkaiden taakkana. Entistä useammalla asumisen kustannukset vievät tuloista valtaosan, mikä laittaa ihmiset taloudellisesti tiukoille.

Erityisesti opiskelijoille ja eläkeläisille asumisen kustannukset aiheuttavat vaikeuksia toimentulossa. Nämä erityisryhmät kaipaavat heille räätälöityjä ratkaisuja, jotka pitävät asumisen laadun hyvänä ja vähentävät samalla asumisen kustannuksia.

Opiskelijoille on tarjolla opiskelija-asuntosäätiöiden kautta edullista asumista, jossa on huomioitu opiskelijoiden tarpeet ja elämäntilanne. Hyvistä oloista ja alemmasta vuokrasta huolimatta Opiskelijatutkimuksen mukaan vapailta markkinoilta vuokratuissa asunnoissa asuu 43 prosenttia opiskelijoista eli melkeinpä puolet. Liian vähäisen opiskelija-asuntotarjonnan takia opiskelijat joutuvat vuokraamaan asuntoja kalliimmilta markkinoilta.

Keskusta kannattaa opiskelija-asuntotuotannon lisäämistä ja haluaa näin hillitä opiskelijoiden korkeita asumiskustannuksia ja samalla vapauttaa vapailta markkinoilta asuntoja esim. työssäkäyvien käyttöön.

Eläkeläisten edulliseen ja laadukkaaseen asumiseen Keskusta tarjoaa ratkaisuksi asumisoikeusasumista (ASO), joka on vaihtoehto asunnon omistamiselle tai vuokraamiselle. Koko Suomen väestön ikääntyessä tarve hoivapalveluille kasvaa. Siksi myös asumismuotojen pitää pystyä mukautumaan kasvavaan hoivan tarpeeseen.

Keskustalla eniten naisia ja nuoria ehdokkaina

Ehdokasasettelu päättyi viime viikolla ja Keskusta sai 7461 ehdokasta. Mukana on 2961 naista ja 4500 miestä ja heistä 697 on 18-29-vuotiaita. Tällä joukolla on hyvä lähteä tekemään kampanjaa!

 

Keskusta osoitti jälleen, että kannatusta ja kiinnostusta puolueeseen löytyy ympäri Suomen sillä ehdokas määrä on suurin kaikista puolueista. Myös naisten, miesten ja nuorten määrä eroteltuna on suurin verrattuna muihin puolueisiin.

 

Tiistaina Mäntsälässä
Tiistaina olen Keskustanaisten vieraana Mäntsälän kunnantalolla. Tule keskustelemaan miten kunnan tulisi edistää kuntalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Tilaisuus alkaa klo 18.30.

 

Hyvää viikonloppua ja valoisaa kevättalvea!
Hannakaisa

 

Kirjoitan perjantaisin lyhyen kirjeen kuluneen viikon tapahtumista eduskunnassa. Viikkokirje julkaistaan aina kotisivuillani, mutta kirjeen voi saada myös sähköpostilla. Jos haluat tilata viikkokirjeen sähköpostiisi, lähetä avustajalleni viestiä (anniina.sippola[at]eduskunta.fi) tai täytä lomake etusivun alareunasta, niin lisäämme sinut postituslistalle.