Viikkokirje 10/2019

perjantaina 8. maaliskuuta

 

Viikkokirjeessäni tällä kertaa avaan tämän päivän tapahtumia soten ja hallituksen eron osalta, palaan maanantaina julkaistuun metsälinjaukseen sekä kerron tulevan viikonlopun ohjelmastani.

 

Hallitus jätti eronpyynnön, sote-uudistus kaatui

Pääministeri Sipilä pyysi perjantaina hallituksen eroa. Ratkaisu liiittyy umpikujaan ajautuneeseen sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistukseen. Sote oli yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista ja sen tärkein uudistus. Se, ettei siinä onnistuttu, ei jättänyt hallitukselle mahdollisuutta jatkaa.

Samalla on huomioitava että monissa muissa keskeisissä tavoitteissaan hallitus onnistui. Esimerkiksi työllisyyskehitys on ollut huiman hyvää ja taloudelliset näkymät ovat myönteisiä kaikkialla Suomessa. Keskusta on halunnut panna talouden kuntoon ja uudistaa Suomea. Tämä päivä kuitenkin osoittaa, miten vaikea on tehdä suuria uudistuksia. Siitä pitää olla huolissaan, koska Suomi ja suomalaiset tarvitsevat uudistuksia selvitäkseen. Hallitus jatkaa nyt toimitusministeristönä. Eduskunta jatkaa työtään normaalisti kauden loppuun.

Sote-uudistuksen valmistelu alkoi olla merkittävissä hankaluuksissa niin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuin perustuslakivaliokunnassa. Aika oli loppumassa kesken. Uudistus kaatui ennen kaikkea operationaaliseen jarrutukseen ja toisaalta sisällöllisesti valinnanvapausmallin ongelmiin.

Uudistuksen kaatuminen on tietenkin erittäin harmillista ja haitallista. On todettava, että suomalaisten tasa-arvoisten palveluiden takaamiseksi tarpeellinen ja kiireellinen uudistus ei toteudu tällä hallituskaudella. Työhön on ryhdyttävä jälleen vaalien jälkeen, mutta työtä ei tarvitse aloittaa alusta. Kuntien kannalta valitettavaa kuitenkin on, että tulossa on merkittävä viivästys uudistuksen toteutumisessa. Moni ikääntyvän väestön kunta on todellisissa hankaluuksissa kykynsä kanssa järjestää kansalaisilleen heidän tarvitsemiaan peruspalveluita. Leveämmät hartiat olisivat todella tarpeen. Vapaavuoren Helsingillä ei ole soten kaatumisen myötä mitään hätää, mutta pienemmissä kunnissa ongelma on todellinen. Riemuitsemisen varaa ei ole.

Sote- ja maakuntauudistuksen tarve ei ole kadonnut mihinkään. Päinvastoin. Mitä pidemmälle nykyinen tilanne jatkuu, sitä epätasa-arvoisempaan asemaan suomalaiset ja maan eri osat joutuvat. Keskusta haluaa seuraavan hallituksen onnistuvan maakuntapohjaisessa sote-uudistuksessa ja tukee sitä kaikin keinoin, koska erityisesti yhteiskunnan heikompiosaiset tätä uudistusta tarvitsevat. Keskusta tukee uudistuksen onnistumista hallituksesta tai oppositiosta käsin – siitä asemasta, jonka suomalaiset vaaleissa puolueelle luottavat.

Keskustan linja on, että lääkäriin on päästävä ja vanhukset on hoidettava tasa-arvoisesti koko Suomessa.  Hoitojonoja on lyhennettävä ja ihmisten kokemaa turvattomuutta on vähennettävä. Meillä on tasa-arvoisten palvelujen takaamiseksi ratkaisu. Olemme vuosien ajan puhuneet kotikunta-maakuntamallista, jossa maakunnat hoitavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Nykyiset kunnat, kotikunnat, puolestaan hoitavat ihmisten arjen palvelut, kuten päiväkodit ja peruskoulut. Olemme vankasti lähipalveluiden puolella.

Sote-uudistusta varten tehty työ maakunnissa eikä valtakunnallisesti mennyt hukkaan. Maakunnissa on tehty runsaasti uusia asiakaslähtöisiä palveluketjuja, perhekeskuksia ja viety eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiota. Monessa maakunnassa saatiin aikaan ja kehitettiin edelleen maakunnallista palveluiden järjestämismallia turvaamaan lähipalvelut. Nämä säilyvät suomalaisten palveluiden turvana, vaikka uudistus ei lopulta valtakunnallisena ratkaisuna onnistunutkaan. Riippumatta uudesta, seuraavan hallituksen sote-ratkaisusta myös lainsäädäntöä varten tehty valtava valmistelutyö tulee hyödynnetyksi. Näin pitkällä sote-uudistuksen valmistelussa ei ole koskaan oltu.

Nyt vaalien alla tarvitaan puolueilta selkeät linjaukset siitä, kuinka he haluaisivat sosiaali- ja terveyspalveluita uudistaa. Puolueiden mallit tulee tuoda julki. Erityisesti katson tässä gallupkärki SDP:n suuntaan, jonka sotemalli on ollut epäselvä.

Ensi hallituskaudesta tulee haastava, olipa hallitusvastuussa kuka tahansa. Esimerkiksi Sosiaali- ja terveydenministeriön hallinnonalalla on sote-uudistuksen jatkamisen ohella tulossa mittakaavaltaan vähintäänkin yhtä suuri sosiaaliturvan uudistus sekä tärkeä perhevapaauudistus. Haaste tulee olemaan valtaisa.

Omalta osaltani jatkan työtäni parempien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä maakuntien Suomen hyväksi.

 

Keskusta julkisti metsälinjauksensa

Keskusta julkisti metsälinjauksensa maanantaina metsänharvennustyömaalla Nurmijärvellä. Keskustan linja on, että ilmaston suojeleminen ja puunkäytön lisääminen on mahdollista samanaikaisesti. Suomen on mahdollista olla esimerkkimaa metsien virkistyskäytön, luontoarvojen, taloudellisen hyödyntämisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen onnistuneesta yhdistämisestä.

Metsät ovat Keskustalle keskeinen osa ilmastonmuutoksen ratkaisua. Suomessa tulee siirtyä fossiilitaloudesta biotalouteen ja siinä puunkäytön lisääminen on olennaista. Tavoitteena tulee olla öljyn, betonin, muovin ja hiilen käytön radikaali väheneminen. Tähän tarvitsemme puuta. Hyvin hoidetut ja kasvavat metsät vahvistavat hiilinieluja ja tuottavat entistä enemmän fossiilisia korvaavia raaka-aineita. Puu ei ilmastoa tuhoa, vaan pelastaa.

Minä luotan metsänomistajiin. Suomalaiset matsänomistajat eivät ole ilmastopahiksia. Metsiämme on hoidettu hyvin ja siksi metsien kasvu on kaksinkertaistunut 1970-luvulta. Puuston kasvu on ollut poistumaa suurempi ja metsiin on kertynyt huomattavasti hakkuusäästöjä, jotka ovat hyödynnettävissä.

Metsälinjauksemme on luettavissa tästä: https://www.keskusta.fi/Suomeksi/Ohjelmia-ja-politiikkaa/Uusia-ohjelmia-ja-linjauksia/Metsalinjaus

 

Viikonloppuna kierrän Iisalmessa ja Kuopiossa

Olen tavattavissa viikonloppuna Iisalmessa ja Kuopiossa. Lauantaina klo 10-12 olen Iisalmen markkinoilla Keskustan pisteellä. Sunnuntaina olen Kuopiossa, jossa vaalitapahtumiin osallistuu myös Annika Saarikko. Olemme klo 12 Vehmasmäen Riemurinteellä ja klo 14.30 Keskustelutilaisuudessa Piispantalolla. Tervetuloa paikalle!

Iisalmen ja Kuopion tilaisuudet ovat osa Keskustan eduskuntaryhmän jalkautumisviikonloppua. Keskustan puolue- ja eduskuntaryhmän johto, ministerit ja kansanedustajat ovat liikkeellä viikonlopun aikana koko Suomessa, yhteensä yli 170 tapahtumassa. Tervetuloa antamaan risuja ja ruusuja!

 

Aurinkoista viikonloppua toivottaen,

 

Hannakaisa