Vanhustenhoito kuntoon – nyt on vanhusasiainvaltuutetun aika

6.9.2018

 

Tiedotusvälineille                Julkaistavissa heti

 

Keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen:

 

Vanhustenhoito kuntoon – nyt on vanhusasiainvaltuutetun aika

Keskustan varapuheenjohtaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen näkee, että vanhustenhoidon kuntoon laittaminen on seuraavan vaalikauden tärkeimpiä tehtäviä. Sote- ja maakuntauudistus on siinäkin iso osa ratkaisua. Muutakin tarvitaan.

– Vanhusasianvaltuutetun tehtävän perustaminen olisi oikea teko tähän aikaan. Tehtävään tarvittaisiin henkilö, joka on vanhustyön kiistaton osaaja ja pystyy nousemaan päivänpolitiikan yläpuolelle tarjoamaan kehittämisideoita ja rakentamaan yhä vanhusmyönteisempää yhteiskuntaa, Heikkinen sanoo.

– Kymmenessä vuodessa on tapahtunut valtava muutos yleisessä asennoitumisessa ikäihmisiin ja vanhuspolitiikkaan. Kun siirryin vanhustyöstä kansanedustajaksi vuonna 2007, koin tuoreena kansanedustajana, että vanhusten hoivasta ja palveluista puhuttiin lähinnä juhlapuheissa. Nyt ymmärretään, että vanhusten hyvä hoito on keskeinen mittari, millä onnistunutta hyvinvointi- ja terveyspolitiikkaa mitataan, Heikkinen toteaa.

-Tiedän, ettei vanhusasianvaltuutetun tehtävää voida käynnistää sormia napsauttamalla, siksi valmistelut olisi hyvä aloittaa nyt. Ikääntyvän Suomen haasteet eivät ole ratkaistu edes välttämättömän sote-uudistuksen myötä. Vanhusasiainvaltuutettu voisi olla keskeinen toimija, joka kokoaa yhteiskunnan eri sektoreita toimimaan yhdessä niin, että ikääntyminen ja ikäihmiset otettaisiin nykyistä paremmin huomioon kaikessa päätöksenteossa, Heikkinen summaa.

Heikkinen on Vanhustyön Keskusliiton puheenjohtaja ja koulutukseltaan vanhuksiin erikoistunut sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri pääaineena gerontologia.

Lisätietoja: Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen, puhelin 050 512 2886