Vanhuksille nyt parempi mahdollisuus kotiasumiseen

Medialle ke 30.3.2016

Kesk Heikkinen ja Saarikko:

Vanhuksille nyt parempi mahdollisuus kotiasumiseen

Keskustan kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen ja Annika Saarikko iloitsevat, että ikääntyvät voivat lakiesityksen perusteella asua entistä pidempään kotona. Tuoreessa esityksessä omais- ja perhehoitolaiksi halutaan vakiinnuttaa perhehoito ikääntyneiden hoitomuodoksi.

– Tällöin niilläkin ikääntyneillä, joilla omat läheiset eivät voi toimia omaishoitajina olisi mahdollisuus asua kodissa, sanoo keskustan varapuheenjohtaja Saarikko.

– Lastensuojelussahan perhehoito on jo pidempään ollut ensisijainen hoitomuoto, Saarikko jatkaa.

Omais- ja perhehoitajat saavat lain mukaan lisää lomapäiviä. Vapaapäivät on mahdollista myös jakaa jatkossa lyhyempiin osiin. Tällä hetkellä kaikki hoitajat eivät ole olleet lainkaan oikeutettuja lomapäiviin ja sijaisjärjestelyihin niiden ajalta.

– Vapaapäivät auttavat omaishoitajia jaksamaan, toteaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

– Kunnat voivat järjestää omaishoitajien osaamisen parantamiseksi valmennusta ja täydennyskoulutusta. Omais- ja perhehoitajien terveydestä ja hyvinvoinnista pidetään myös huolta, kun lakiin kirjataan hoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastukset, Heikkinen ja Saarikko toteavat.

Lakiesityksessä esitetään noin 80 euron korotusta perhehoitajien vähimmäiskuukausipalkkioon ja palautetaan perheessä hoidettavien lasten enimmäismäärä takaisin seitsemään.

Lakiesityksen tavoitteena on tukea tärkeää työtä tekevien omaishoitajien jaksamista, lisätä heidän osaamistaan ja mahdollistaa hoidettavien asuminen pidempään kotona. Omaishoito vähentää siten ympärivuorokautisen laitoshoidon ja tehostetun palveluasumisen tarvetta.

Sipilän hallitusohjelmassa sovittiin omais- ja perhehoidon kehittämisestä ja varattiin kehittämiseen myös merkittävä lisämääräraha.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.7.

Lisätietoja:

Hannakaisa Heikkinen, 050 512 2886

Annika Saarikko, 040 744 6770

– See more at: http://www.hannakaisaheikkinen.fi/tiedote-vanhuksille-nyt-parempi-mahdollisuus-kotiasumiseen#sthash.w3nEbrWS.dpuf