Valtioneuvoston selonteko kestävän kehityksen globaalista toimintaohjelmasta Agenda2030:sta

4.11.2020

Keskustan ryhmäpuheenvuoro, Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen. Puheen voi katsoa myös Eduskunnan verkkosivuilta.

 

(muutosvarauksin)

 

Arvoisa puhemies,

Maailmassa ja Suomessa on nyt valtavasti huolta.

Huolta terveydestä. Huolta toimeentulosta. Huolta tulevaisuudesta.

Tässä epävarmuudessa voi pelotella ihmisiä tai lietsoa vastakkainasettelua. Kuten Kokoomus ja Perussuomalaiset tekevät.

Tai sitten ratkoa ongelmia. Se on Keskustan vaihtoehto.

Ei nyt tarvita lisää epätoivoa ja turvattomuutta.

Nyt tarvitaan lisää toivoa ja turvaa.

Vastakkainasettelun politiikalla ei rakenneta kestävää tulevaisuutta tuleville sukupolville.

 

Arvoisa puhemies,

Tässä ja nyt tärkeintä on Suomen selviytyminen. Samalla meidän pitää rakentaa tulevaisuutta.

Kestävää kehitystä on, että pidämme kaikki suomalaiset ja koko Suomen mukana. Eriarvoisuutta ja osattomuutta ei saa päästää jylläämään.

Kestävää kehitystä on, että saamme tähän maahan lisää työpaikkoja ja talouden jälleen kuntoon. Velasta ei saa tulla lastemme ja nuortemme taakkaa.

Kestävää kehitystä on, että suojelemme luontoa. Tuhlailu ja tärväily eivät tee oikeutta tulevaisuudelle. Ilmastoviisas maa- ja metsätalous, jolla huolehdimme huoltovarmuuden perustasta ja kotimaisesta, puhtaasta ruuasta myös kriisien keskellä, on ylisukupolvista vastuunkantoa parhaimmillaan. Haluamme jättää niin maan, veden kuin ilmankin puhtaampana lapsillemme kuin mitä olemme ne itse saaneet.

 

Arvoisa puhemies,

Oikealla politiikalla pystymme yhdistämään nämä asiat.

Huolehtimaan perheen pienimmistä ja yhteiskunnan heikompiosaisista. Rakentamaan taloudellista menestystä. Ja elämään tasapainossa luonnon kanssa.

Onnistuaksemme meidän pitää muuttaa suuntaa.

Suuruuden ekonomia ja kaiken keskittäminen ovat viimeistään korona-ajan myötä tulleet tiensä päähän. Tulevaisuutta on lähi- ja haja-Suomi.

Kun kodeissa voidaan hyvin, Suomi voi hyvin. Siksi koulutusmahdollisuuksien ja peruspalvelujen pitää olla lähellä ihmisiä tasa-arvoisesti koko maassa.

Yritykset luovat työpaikat. Siksi niiden pärjäämistä pitää tukea. Tarvitsemme myös lisää mahdollisuuksia etätyöhön ja -yrittämiseen sekä nopeampia nettiyhteyksiä koko Suomeen.

Myös paikallisesti pystytään tekemään paljon yrittäjyyden hyväksi. Esimerkiksi kotikaupungissani Kiuruvedellä kaupungin hankkima lähiruoka on viidennes kaikista elintarvikeostoista. Lähialueen kalat, lihatuotteet, kasvikset, marjat, leipomo- ja myllytuotteet tarjoavat työtä lukuisille alueen yrittäjille ja samalla puhdasta ja maistuvaa ruokaa kaupungin asukkaille lapsista vanhuksiin.

Lähi- ja haja-Suomi nojaa kotimaisten, uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön. Läheltä tulevia raaka-aineita hyödyntämällä saamme päästöjä alas, mutta emme museoi luontoa.

Kestävästi rakennettu, hajautettu yhteiskunta on valmiimpi ottamaan vastaan myös yllättäviä kehityskulkuja. Koronapandemia on korostanut hajautetun yhteiskunnan vahvuuksia.

 

Arvoisa puhemies,

Ehkä eniten tarvitsemme Suomeen ja maailmaan kuitenkin yhteistyötä.

Suomen ongelmat ovat yhteisiä. Vain yhdessä pystymme ne ratkaisemaan ja vastaamaan ihmisten huoliin.

Selän kääntäminen muulle maailmalle voi luoda valheellisen turvallisuuden tunteen hetkeksi, mutta ei maailma katoa mihinkään. Siksi meidän pitää tehdä myös kansainvälistä yhteistyötä ja auttaa kaikkein heikompiosaisia.

Agenda 2030 hyväksyttiin viisi vuotta sitten YK:n kestävän kehityksen huippukokouksessa. Viiden vuoden aikana tavoitteiden saavuttamisessa on edistytty. Paljon työtä on kuitenkin vielä jäljellä, maailmalla ja meilläkin.

Keskustan eduskuntaryhmä painottaa kehityspolitiikassa perusasioita, puhtaan ruuan ja veden saantia sekä koulutusta ja terveydenhuoltoa kaiken inhimillisen kehityksen perustana.

Me toimimme niin kotimaassa kuin kansainvälisesti toivon ja turvan puolesta. Kestävän tulevaisuuden puolesta.