Valio luo uskoa savolaisille maidontuottajille

Valion uutinen keskittää Mustaleima- ja Alppi Kreivi-juustojen valmistus Lapinlahden meijerille tuli todella kreivin aikaan! Vaikka juustojen valmistuksen siirto ei suoraan meidän savolaisten maidontuottajien tilipussissa näykään, tuo se kuitenkin kipeästi kaivatun positiivisen signaalin meille tuottajille: maidolla on tulevaisuutta ja Valio uskoo savolaiseen maidontuotantoon ja on valmis toimintojaan alueellamme kasvattamaan.

Vuosi 2014 oli maanviljelijöille raskas. Uhkakuvia ja myös toteutuneita heikennyksiä yrittäjyyteemme tuli monelta suuntaa. Saimme myös kantaaksemme ison osan laskusta, johon emme itse millään tavoin voi vaikuttaa: Venäjän EU:lle asettamien vastapakotteiden vuoksi maidon tilityshinta aleni noin 10 %. Lisäksi Venäjä on jo aiemmin asettanut erilaisia tuontikieltoja mm. lihatuotteille ja myös eläinkauppa Venäjän suuntaan oli jäissä lähes vuoden.

Viime vuonna maatalousyrittäjien jaksamista koeteltiin toden teolla myös kotimaisen maatalousbyrokratian suunnalta: osa tämän vuoden maataloustukien muodossa tulevasta tulosta ilmoitettiin ykskantaan siirtyvän tuloutettavaksi vasta ensi vuonna! Samaan aikaan kuitenkin meiltä vaadittavaa, turhauttavaa ja aikaavievää paperityötä, täysin epäolennaisten asioiden kirjaamista ja selvitysten tekemistä on lisätty.

Kaiken tämän ”maallisen” kiusan lisäksi viime vuosina sään ääri-ilmiöt ovat tuoneet monelle maatalousyrittäjälle tuntuviakin taloudellisia menetyksiä. Liialliset, viikkoja kestävät sateet ja kylmät jaksot tukahduttavat ja pysäyttävät kasvien kasvun, kun taas viikkoja kestävät helteet näännyttävät niin pelloilla kasvavan sadon kuin eläimetkin.

Tulevaisuuden usko on asia, jonka avulla jokainen meistä jaksaa yrittää sinnitellä vaikeiden aikojen yli. Maanviljelijöiden usko on nyt koetuksella ja siksi tällaisten positiivisten uutisten, kuten Valion Lapinlahden meijerin juustotuotteiden valmistuksen lisääminen on, merkitys on henkisesti todella suuri. Meihin ja työhömme uskotaan.