Vain noudatetut ohjeet tehoavat

Huolehdi käsihygieniasta, käytä maskia julkisilla paikoilla, vältä tarpeettomia kontakteja, pidä etäisyyttä ja turvaväliä. Suositukset ja ohjeet ovat muokanneet suomalaisten arkea pian vuoden ajan. Eurooppalaisittain verrattuna Suomen tautitilanne on pysynyt aisoissa melko hyvin.

Olen kuitenkin kasvavalla huolella seurannut uutisointia mittavista yökerhoiltojen ja mökkiretkien mukanaan tuomista altistumisista, jopa kymmeniä ihmisiä käsittävistä tartuntaketjuista. Piittaamaton ajattelu pyristelee pintaan, kun väsymys vallitsevaa tilannetta kohtaan kasvaa. Samaan aikaan päivittäiset tartuntamäärät pysyvät useissa sadoissa ja virus leviää.

Suomella ei ole varaa menettää otettaan. Lipsumisella on erittäin vakavat seuraukset. Koronavirus on osoittautunut vakavaksi uhaksi yksilöiden terveydelle. Varmistettuja tartuntoja on Suomessa jo yli 45 000 ja kuolemantapauksia lähes 700.

Yhteiskunnallisesti taudin leviäminen on jo nyt aiheuttanut valtavia seurauksia. On rehellistä todeta, että Suomen talous on erittäin vakavassa tilanteessa. Kevät tuo mukanaan lisää epävarmuutta. Työpaikat ovat monissa yrityksissä uhattuna. Muutos yhteiskunnassa on ollut erittäin nopeaa ja Suomi näyttää jo nyt erilaiselta vuodentakaiseen verrattuna.

Koronaväsymykselle ei saa antaa periksi, muuten katastrofin kynnys ylittyy. Rokotusten hidaskin alkaminen on jo merkittävä askel parempaan. Lupabyrokratia on jo monilla valmisteilla ohitse, minkä jälkeen rokotteiden saatavuuden pitäisi parantua. On aikaista arvioida, milloin kriisi voisi olla ohitse. Siihen voi mennä pitkäänkin. Tilanne maailmalla on epävarma.

Piittaamattomuus ohjeista ja suosituksista johtaa yhteiskuntamme syvemmälle kriisiin. Tilanne on otettava vakavasti. Viime keväänä koko Suomi siirtyi pika-aikataululla etätöihin, -kouluun ja sulkeutui. Mikäli ohjeita ja suosituksia ei noudateta, edessä voi olla vastaava sulku myös tänä keväänä. Rajoitustoimet ovat haitallisia kaikille suomalaisille, eikä niitä toivo kukaan.

Voimme toimia yhdessä. Jokaisen vastuulla on, että kauppaan ei lähdetä ilman maskia, tarpeettomia kontakteja vältetään ja kädet pestään mieluummin liiankin usein. Ravintolasta voi tilata ruoat mukaan ja on syytä hyvin vakavasti miettiä, voisiko sen perjantaisen baari-illan jättää väliin. Ystäviä voi nähdä rajoitetusti, mutta kymmenien henkilöiden tilaisuuksiin ei pidä osallistua. Näitä asioita ei hoida joku muu vaan sinä ja minä, me yhdessä.

 

Kolumni on julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 3.2.2021.