Työ, terveys ja turva kantavat koronan yli

Eduskunta on käsitellyt viime viikkoina hallituksen talousarvioesitystä vuoden 2021 budjetiksi. Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntakäsittelyyn, jonka aikana esityksestä laaditaan budjettilait. Laeiksi budjetti äänestetään juuri ennen joulua, joten syksyn pitkä juoksu on vasta alkumetreillään.

 

Kuluva vuosi jää varmasti aikakirjoihin kriisin, synkkyyden ja epävarmuuden aikana. Terveyskriisin vaikutukset talouteen ovat olleet mittavat ja ilman jo tehtyjä toimia tilanne voisi olla nykyistäkin synkempi. Koronakriisistä palautuminen vaatii aikaa ja talouden tukeminen on tarpeen myös ensi vuonna.

 

Suurelta yritysten konkurssiaallolta on vältytty, mutta lomautusten, yt-neuvottelujen ja irtisanomisten aalto koettelee Suomea tälläkin hetkellä. Budjettiesityksessään hallitus tekee vastuullista kriisiajan politiikkaa. Aiempien kriisien virheisiin ei ole varaa ja suomalaisten selviytymistä kriisin yli pyritään turvaamaan mahdollisimman vähäisin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin.

 

Merkittävät satsaukset terveyteen, ilmastoon, osaamiseen, kuntien peruspalveluihin ja teollisuuden kilpailukykyyn edistävät hyvinvointivaltion kestävää kehitystä pitkällä aikavälillä. Hallituskauden aikana tehdään taloutta vahvistavia työllisyystoimia. Pitkällä aikavälillä on tavoitteena 80 000 lisätyöllistä. Nyt tehdyt päätökset lisäävät valtiovarainministeriön arvion mukaan työllisiä 31 000–36 000 ihmisellä.

 

Isänmaa on vakavassa paikassa. Taloutta ei pidä ajaa alas veronkorotuksilla ja leikkauksilla, koska moni jo valmiiksi heikoilla ollut on joutunut yhä ahtaammalle. Kriisin aikana asioita on laitettava tärkeysjärjestykseen: nyt on perusasioiden aika.

 

Työ, terveys ja turva vievät Suomen vaikeuksien yli. Tautitilanne pidetään hallinnassa varautumalla testaus- ja rokotemenoihin. Yrityksiä tuetaan ja työpaikat turvataan. Kuntien tilannetta helpotetaan. Tasa-arvoiset peruspalvelut pitää turvata kautta Suomen. Hoitojonoja lyhennetään ja apua tarvitsevien kotipalveluja lisätään.

 

Velkaa joudutaan edelleen ottamaan. Ilman elvyttävää politiikkaa edessä olisi pian yritysten konkurssiaalto ja suurtyöttömyys.

 

Nyt punnitaan yhteiskuntamme kestävyys. Toisen aallon kolkutellessa ovilla voimme edelleen toimia yhdessä ja huolehtia toinen toisistamme. Turvavälejä, käsienpesua ja viranomaissuosituksia on syytä noudattaa.

Kolumni on julkaistu Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 14.10.2020.