Minä sain hienon mahdollisuuden tulla suorittamaan 8. luokan tet-jakson Pielavedeltä Pohjois-Savosta eduskuntaan kansanedustaja Hannakaisa Heikkiselle. Tämä oli ollut mielessä jo pitkään, mutta en heti ajatellut, että voisin oikeasti päästä tänne. Tänä keväänä siitä kuitenkin tuli totta. Pääsin viikoksi tekemään sitä mistä tykkään, kun äitini rohkaisi ja auttoi tet-paikan kysymisessä.

Suurin syy, miksi halusin juuri tänne suorittamaan tet-jaksoni, on erittäin suuri kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin ja poliittiseen vaikuttamiseen. Äitini on mukana kuntapolitiikassa kotipaikkakunnallani Pielavedellä ja sitä kautta olen pienestä asti kuunnellut politiikkaa ja olen siitä kiitollinen. En usko, että kiinnostukseni olisi näin suuri ilman äitiä ja hänen kiinnostustaan. Eikä minua kukaan ole pakottanut kiinnostumaan, vaan ihan itse olen kysellyt ja ottanut asioista selvää. En kauheasti puhunut kavereille tai tutuille tästä mahdollisuudesta, koska tiedän, ettei kaikki suhtaudu tähän yhtä hyvällä mielellä. Itse kuitenkin olen koko ajan ajatellut, että tämä on loistava tilaisuus päästä tutustumaan eduskuntatyöhön. En kysynyt täältä tet-paikkaa vain sen takia, että se olisi siistiä, vaan koska olen todellakin aidosti kiinnostunut. Myös tämä on monen ihmisen työpaikka ja täälläkin niitä töitä kyllä tehdään. Niin kuin jokaista työtä, tätäkin on arvostettava.

Monilla ihmisillä voi olla kansanedustajan työstä hieman erilainen käsitys, kun mitä täällä olen päässyt huomaamaan. Monesti mietitään, miksi kyselytunneilla ja täysistunnoilla on tyhjiä paikkoja eli kaikki kansanedustajat eivät ole paikalla. En ole itsekään aina ajatellut, että yksinkertaisesti heillä on vain niin kiire, ettei ehdi istua istuntosalissa, jos käsitteillä on suuremmat asiat esimerkiksi valiokunnissa. Varsinkin tämä viikko oli hyvä näyte siitä, mitä se kiire täällä eduskunnassa on. Tottakai olisi ollut kiva ehtiä tutustumaan vielä paremmin Hannakaisaan, mutta tavallaan minua ei haittaa, koska minusta oli todella hienoa nähdä tämä työ silloin, kun polttavimmat asiat ovat käsillä

Keskustelun merkitys oli suuri tet-viikon aikana. Saimme Annun kanssa aikaan paljon hyviä, asiallisia ja mielenkiintoisia keskusteluja ajankohtaisista aiheista. Viiden päivän aikana ehtii kokea kaikenlaista. Ensimmäinen päiväni koostui pitkälti Hannakaisan avustajan Annun kanssa kierrellessä ja tutustuessa eduskuntataloon. Aamulla hoidettiin käytännön asioita, mutta iltapäivällä ja päivitin jo Hannakaisan facebookia ja kotisivuja. Toisena päivänä kävin seuraamassa täysistuntoa, jossa pyrin seuraamaan lähinnä kansanedustajien erilaisia tapoja puhua ja kommunikoida toisilleen. Kolmantena päivänä käytiin Annun kanssa Helsingin Narinkkatorilla, koska siellä Iisalmen kaupungilla oli meneillään esittäytymistapahtuma. Kysyin Annulta ihan muuten vain hieman keskustanuoret –järjestöstä, jos vaikka itse haluaisin siihen liittyä ja niinpä päätettiin lähteä käymään keskustan puoluetoimistolla. Siellä tapasin keskustanuorten edustajia ja sain paljon tietoa järjestöön liittyen, se oli minulle hieno kokemus. Torstai oli mielenkiintoisin päivä, sillä silloin olin mukana Keskustan ryhmäkokouksessa ja seuraamassa myös kyselytuntia. Viimeisenä päivänä eli perjantaina olin avustajien palaverissa ja siellä pidin pienen puheenvuoron liittyen omaan tet-jaksooni.

Itse Hannakaisaa en nähnyt vielä alkuviikosta ollenkaan, koska hänen ja monen muun kevään kiireisintä aikaa oli juuri tämä viikko. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oli käsitteillä isot asiat ja perustuslakivaliokunnasta odotettiin päätöstä sote-uudistuksen suhteen. Kiirettä siis riitti, mutta torstaina näin jo Hannakaisaa Keskustan ryhmäkokouksen jälkeen ja kerettiin vaihtaa kuulumiset ja jutella hetki.

On aivan uskomatonta, miten paljon voi oppia viiden päivän aikana. Ja mikä parasta saa oppia sellaisesta asiasta, joka oikeasti itseään kiinnostaa. Tietopankkini suomalaisesta yhteiskunnasta on täydentynyt älyttömän paljon tämän viikon aikana. Tunnen oloni tärkeäksi, kun saan olla täällä mukana kuulemassa ajankohtaisista asioista. Vasta nyt tajuaa, että olen viisi päivää ollut todella lähellä sitä, missä päätetään tulevaisuuden kannalta todella merkittävistä asioista.

Hilda