Terveyden edistäminen on miljardiluokan kysymys

Kansanedustaja, terveystieteiden maisteri Hannakaisa Heikkinen (kesk) vaatii, että sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisuudistuksessa kansalaisten terveyden edistämisessä siirrytään sanoista tekoihin. Tekojen on lähdettävä neuvoloista, päiväkodeista ja kouluista – ja jatkuttava aina työterveyshuoltoon ja ikäihmisten toimintaan.

– Halvin sairaus on ennaltaehkäisty sairaus, Heikkinen toteaa. – Sote-menojen kasvua ei voi tehokkaasti hillitä pelkästään rakenteita muokkaamalla. On panostettava ihmisten terveyden ja toimintakyvyn tukemiseen.

Suomalaisten keskeisiä kansanterveysongelmia ovat sydän- ja verisuonitaudit ja kakkostyypin diabetes. STM:n laskelmien mukaan tätä terveysriskiä voidaan todennäköisesti alentaa korkeasti koulutetun väestön tasolle, mikä tarkoittaisi sairastavuuden vähenemistä noin 20–40 prosentilla nykyisestä. Välittömästi voitaisiin saavuttaa ainakin noin 80 000 henkilötyövuoden lisäys ja suorat terveydenhoitokustannusten säästöt olisivat n. 1,5–2 miljardia euroa. Mikäli väestön kuolleisuus ja sairauksien esiintyvyys olisivat parhaan suomalaisen sosioekonomisen ryhmän tasoa, myös työkyvyttömyyseläkeläisten määrä kutistuisi noin 20 000 henkilöllä ja sairauspäivärahapäivät vähenisivät noin 1,3 miljoonalla päivällä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan suomalaiset eivät halua, että verorahoja käytettäisiin nykyistä enempää esimerkiksi ylipainon torjuntaan (Yle 5.5.). Hannakaisa Heikkinen painottaa, että lihavuudella on todettu olevan suora yhteys muun muassa kakkostyypin diabeteksen kasvuun sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. – Ylipaino käy koko kansan kukkarolle. Tulisi halvemmaksi panostaa ylipainon ennaltaehkäisyyn kuin sen seurausten hoitamiseen. Ylipainoon on hyvin monenlaisia syitä ja siksi syyllistäminen on väärä tie, Heikkinen korostaa.

– Peräänkuulutan Pohjois-Karjala- projektin kaltaista uusvanhaa terveyden edistämistyötä varhaiskasvatukseen, kouluihin ja työpaikoille. Kun ihminen ymmärtää elintapojensa merkityksen omalle hyvinvoinnille ja terveydelle, hän suuremmalla todennäköisyydellä muokkaa tottumuksiaan pysyvästi terveellisempään suuntaan. Tällä on suora vaikutus kansantalouteen, Heikkinen muistuttaa.

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen

P. 050 512 2886

hannakaisa.heikkinen[at]eduskunta.fi