Taksien tupakansavun valvonta kuntien tehtävä

TIEDOTE 14.8.2007
Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen
Julkaistavissa heti

Hyssälä: Taksien tupakansavun valvonta kuntien tehtävä

Kunnalla on itsenäinen toimivalta tupakkalain valvonnassa, sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk) sanoo.

– Ympäristön tupakansavun valvonta on kuntien tehtävänä siltä osin kuin kysymys ei ole työntekijöiden suojelusta. Tupakointikieltojen noudattamista työyhteisössä valvovat työsuojeluviranomaiset, ministeri toteaa vastauksessa kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen kirjalliseen kysymykseen.

Heikkinen kysyi ministeriltä tupakointikiellon valvomisesta takseissa myös ajovuorojen välillä.

– Taksia käyttävät asiakkaat joutuvat kärsimään tupakanhajusta, jos autossa on tupakoitu. Se on myös terveysongelma erityisesti niille, joilla on hengitystiesairauksia, allergioita ja raskauden aikaista aistiherkkyyttä, kansanedustaja perusteli kysymystään.

Ministeri Hyssälä kertoo, että kunnalliset valvontaviranomaiset valvovat lain noudattamista omasta aloitteestaan tai ilmoitusten pohjalta. Säännöllistä valvontaa varten kunnan tulee laatia tupakkalain valvontasuunnitelma.

– Taksiauto voi olla myös autoilijan yksityiskäytössä pitempiä aikoja, jolloin tupakointi autossa ei ole kiellettyä. Yleiseen liikenteeseen otettaessa auton tulee kuitenkin myös tässä tapauksessa olla savuton, ministeri toteaa.

Hyssälä huomauttaa, että kunnan tehtävänä on puuttua taksiautossa tupakointiin tehdyn ilmoituksen perusteella.

– Valvontaviranomainen perustaa ratkaisunsa yleensä aistinvaraiseen arvioon auton savuttomuudesta. Taksien omavalvonnan kannalta myös suora asiakaspalaute kuljettajalle voi usein käytännössä olla tehokas menettely, Hyssälä sanoo.

Lisätietoja: Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (09) 4321