Syysmarkkinatunnelmia

Eilinen päivä Kuopion Syysmarkkinoilla saattoi olla viimeinen vaalitapahtuma tänä vuonna hienossa säässä ja plus-asteissa! Ihmisiä oli paljon liikkeellä ja kohtaamiset monen ”vanhan tutun” kanssa hyvin lämpöisiä. Mieltäni lämmitti lukuisat ilahtuneet kommentit, että on hieno juttu, kun olen taas pyrkimässä eduskuntaan.

Syysmarkkinaväen terveisissä korostui huoli siitä, että oikeastaan aluepolitiikkaa ei tällä hetkellä ole. Hallitus päinvastoin kiihdyttää Itä- ja Pohjois-Suomen nuorten ja työikäisten valumista Etelä-Suomeen. Myös hallituksen päättämien isojen infrahankkeiden kohdentamista arvosteltiin: tie- ja metrohankkeet etelässä työllistävät todennäköisesti ison joukon ihmisiä Suomenlahden eteläpuolelta ja sitä myöten palkkojen ostovoiman arvellaan valuvan pois Suomesta, samoin kuin verotulot jäävät Suomen valtiolta saamatta.
Myös sote-uudistus puhutti ihmisiä. Monen mielestä uutisointi paikallisen sote-uudistuksen valmisteluista on ollut turhauttavaa: uudistusta valmistelevia erilaisia seuranta-, ohjaus- ja valmisteluryhmiä on jo vaikka kuinka ja asiantuntijoiden sijaan niissä istuvat poliitikot. Ihmiset arvelevat, että sote-valmistelusta taitavat vielä usean vuoden ajan hyötyvän vain kokouspalkkioita nauttivat henkilöt.

Tänään suuntaan taas Kuopion torille. Ulkona sataa. Katsotaan, kuinka moni uhmaa keliä ja tulee Syysmarkkinoille. Keskustan teltalla en uskalla luvata sen kuivempaa keliä, mutta ainakin hieman sisäistä päivänpaistetta!