Suomi-laiva tarvitsee meitä kaikkia

Kun edellinen vaalikausi neljä vuotta sitten alkoi, Suomi-laivan köli kynti syvällä. Kylmää vettä tulvi laitojen yli, ovista ja ikkunoista. Työttömyys oli valtavaa, vienti ei vetänyt ja väestön vanhetessa julkiset menot kasvoivat enemmän kuin olisi ollut taloudellisesti mahdollista. Talous oli huonolla tolalla ja riski Euroopan komission puuttumisesta Suomen asioihin oli todellinen. Suomen talouden luvut olivat huolestuttavia, vaikka muualla Euroopassa kasvu oli hyvää.

Kun Juha Sipilä (kesk) tarttui pääministerin roolissa Suomi-laivan ruoriin, oikein kukaan ei uskonut talouden kääntymiseen, saati aurinkoisempaan taloustilanteeseen. Maailmantalouden tuulet puhalsivat vientivetoisen Suomen yli hyytävinä. Sinnikkäästi Sipilä kuitenkin uskoi tekemiseensä ja talouden kääntymiseen.

Vastuunkanto, suunnitelmallinen eteneminen ja vankka usko valittuun reittiin veivät Suomen talouden terveemmälle pohjalle, loivat työtä koko Suomeen ja käänsivät julkisen velkaantumisen suunnan. Suomi lyhensi viime vuonna velkaansa lähes miljardilla eurolla – ensimmäistä kertaa vuoden 2008 jälkeen. Töitä on nyt 140 000 suomalaisella enemmän kuin edellisvaalikauden alkaessa oli.

Epäilijöitä ja ivaajia nykymaailmassa riittää, aikaansaavia Suomi-laivan rakentajia valitettavasti vähemmän. Laiva tarvitsee kapteeninsa, mutta pursi ei voi purjehtia, jos mukana olijat eivät usko tekemiseensä tai kykene yhteistyöhön. Tulevaisuutta ei rakenna vain maan hallitus vaan jokainen omalta paikaltaan.

Suomi-laiva tarvitsee osaavan työvoimansa, mistä alkaneella vaalikaudella tehtävillä koulutussatsauksilla huolehditaan. Työvoiman saannin turvaamisesta eri puolilla Suomea on myös huolehdittava kaikin keinoin. Koko Suomen on oltava kiinnostava kohde muuttaa töihin. Suomeen on houkuteltava osaajia, joiden ammattitaito vastaa Suomen tarpeita ja siten vahvistaa Suomen edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa. Ulkomaiset osaajat arvostavat samoja asioita kuin me tänne syntyneet tai tänne jo aiemmin tulleet: turvallista asuinympäristöä, jossa puhdas luonto, toimivat julkiset palvelut ja ensiluokkainen hyvinvointi yhdistyvät.

Kun on osaamista, näkemys yhteisestä suunnasta ja tahto tekemiseen, paljon on mahdollista. Näin kesän ollessa parhaimmillaan kannattaa kaikkien kääriä hihansa ja päättää olla mukana rakentamassa yhteistä tulevaisuutta. Kaikkien osaamista tarvitaan – ja kaikki työ on tekemisen arvoista.

Kolumni Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 26.6.2019.