Suomen tarina on menestystarina

 

Vuotta 2017 on vietetty ympäri Suomen juhlatunnelmissa. Sadoissa ja tuhansissa tapahtumissa on nostettu  esiin 100-vuotista itsenäisyyttä juhliva isänmaa.  Juhlavuosi huipentui keskiviikkona vietettyyn itsenäisyyspäivään.

Olemme onnistuneet rakentamaan yhden maailman parhaimmista, vakaimmista ja turvallisimmista maista. Tästä meidän kaikkien on syytä olla kiitollisia. Satavuotiaan Suomen tarina on kansainvälistäkin huomiota saanut menestystarina.

Päivänpolitiikan kiemuroissa ja yksittäisiin asioihin takertuessa tämä saattaa joskus hämärtyä ja mittakaava vääristyä. Kuten minulle soittanut yhdeksänkymppinen Martta totesi: ”Empä olis tiennykkään miten huonosti minulla männöö, jos en olis sattunna avvoomaan telekkaria kyselytunnin aekana.”

Olen kymmenen vuotta hoitanut veteraaneja ja vanhuksia. He ovat nähneet millaisen Suomen olemme rakentaneet. Eriarvoinen ja köyhä maa on kehittynyt heidän elinaikanaan kukoistavaksi hyvinvointivaltioksi.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela muistutti puheessaan eduskunnan juhlaistunnossa viime tiistaina 5. joulukuuta millaisissa oloissa suomalaiset elivät maan itsenäistyessä, vuonna 1917.  Köyhyys oli tuolloin arkea monissa perheissä ja monen lapsen koulutie katkesi jo alkuunsa. Jotkut joutuivat huutolaisiksi ja moni eli hyväntekijöiden avun varassa. Kaikki oli sattumanvaraista, kuten puhemies pysäyttävästi totesi.

Köyhäintalojen huutokaupoista on suomalaisessa yhteiskunnassa kuljettu pitkä tie eteenpäin. Siitä on jokainen puolue kantanut vuorollaan vastuuta. Myös omalla puolueellani köyhän asia on ollut yli 100-vuotinen linja.

Eri tutkimuksissa Suomen on todettu olevan muun muassa maailman toiseksi oikeudenmukaisin maa lapsille, Suomessa äitien ja lasten hyvinvointi on maailman toiseksi parasta ja suomalaisten lasten lapsuus on maailman kolmanneksi turvatuin. Lisäksi meillä on OECD-maiden neljänneksi alhaisin köyhyysaste ja viidenneksi pienimmät tuloerot. Olemme siis maailman ehdotonta kärkeä monella hyvinvoinnin ja onnellisuuden mittarilla mitattuna.

100-vuotiaalla Suomella on edessä uudenlaiset haasteet. Saavutetun hyvinvoinnin ja mahdollisuuksien tasa-arvon eteen pitää tehdä joka päivä töitä. Eduskuntatyössä poliitikkojen tehtävä on kantaa vastuuta siitä, millainen Suomi on ja millaiseksi se jatkossa kehittyy.  Yhteinen tehtävämme on pitää kaikki suomalaiset samassa veneessä siirtyessämme itsenäisyyden toiselle vuosisadalle. Ketään ei saa jättää.

Itsenäisyyden juhlaistunnossa eduskunta halusi juhlistaa satavuotista itsenäistä isänmaata tulevaisuuteen katsovalla päätöksellä: Eduskunta päätti tukea vuonna 1987 perustettua Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiötä (ITLA). Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea lasten sekä perheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta ja lasten kasvuoloja ja kasvatusta.

Juhlapäätöksen myötä eduskunta osallistuu säätiön toiminnan kehittämiseen ja lahjoittaa 50 miljoonan euron osakelahjoituksen säätiölle. Näin halusimme tukea perheitä, edistää hyvää lapsuutta sekä jatkaa suomalaista hyvinvoinnin menestystarinaa.

 

 

Hannakaisa Heikkinen

kansanedustaja (kesk.)

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

 

 

Kolumni Iisalmen Sanomissa 9.12.2017