Sotkamon hengessä eteenpäin

Pääministeripuolue Keskusta kokoontui vajaa kaksi viikkoa sitten puoluekokoukseensa Sotkamossa. Kokous oli innostava ja sen henki hyvä sekä eteenpäin katsova. Minulle syntyi tunne, että Keskusta lähtee tosissaan tavoittelemaan suomalaisten luottamusta ensi eduskuntavaaleissa. Olemme ylpeitä siitä, että monen vaikean ja näköalattoman vuoden jälkeen Suomen talouden suunta on pystytty kääntämään kasvun uralle ja kymmenet tuhannet ovat saaneet työtä.

Tuo kasvu ei suinkaan tapahdu vain pääkaupunkivetoisesti, vaan laaja-alaisesti ja kautta maan. Kuluneella hallituskaudella valtion velkaantuminen on kääntynyt laskuun, mistä tulevat sukupolvet meitä toivottavasti vielä kiittävät.

Samanaikaisesti tiedostamme että töitä on vielä tehtävä. Tuoreena Keskustan varapuheenjohtajana toivon, että Keskustan sanoissa ja teoissa korostuisi entistä voimakkaammin esimerkiksi kansalaisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemat.

Pääministeri Sipilä korosti omassa linjapuheessaan, että Keskustan mielestä seuraavan vaalikauden tärkeät teemat kiteytyvät osaavaan kasvuun, huolenpitoon, realistiseen vihreyteen ja vastuunkantoon. Meidän lapsemme ansaitsevat Suomen, missä rakennetaan osaavaa kasvua, jokaisesta pidetään huolta, viljellään ja varjellaan maata luontoa kunnioittaen ja kannetaan vastuuta ratkomalla asioita aktiivisella otteella Euroopan unionissa ja maailmalla.

Se on rehellisesti tunnustettava, että maatalouden kannattavuuden turvaamisessa emme ole onnistuneet toivomallamme tavalla. Näillä seuduilla monet kokevat omakohtaisesti maatilojen vaikeiden vuosien seuraukset.

Pääministeri on sopinut maa- ja metsätalousministeri Lepän kanssa, että he kutsuvat elintarvikealan toimijat vielä ennen juhannusta koolle keskustelemaan keinoista maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Ennakkoviesti on selvä: On löydettävä myös täysin uusia toimia maatalousyrittäjien vaikean tilanteen helpottamiseksi. Suomalainen ruokaketju pärjää paremmin vain, jos pystymme synnyttämään uutta lisäarvoa suomalaisen ruuan ympärille ja niin, että se lisäarvo vielä tuottajan kukkarossakin tuntuu.

Keskusta hyväksyi puoluekokouksessa uuden periaateohjelman. Näinä aikoina, kun maatalouteen ja maaseutuun moni suhtautuu jopa vihamielisesti, on Keskustan viesti selvä: Me viljelemme ja varjelemme, ymmärrämme luonnon kantokyvyn rajat ja nojaamme ikiaikaiseen talonpoikaiseen perinteeseen jättää maa tuleville sukupolville paremmassa kunnossa. Se on realistista vihreyttä.  Emme halua rakentaa kaupunkien ja maaseutujen vastakkainasettelua, vaan tunnustamme kaikkien alueiden merkitykset. Helsinki on ylpeydenaiheemme ja haluamme sen pärjäävän Euroopan suurkaupunkien sarjassa, mutta koti pitää saada perustaa yhtä lailla niin etelään kuin pohjoiseen, länteen kuin itään. Hyvän elämän edellytykset on taattava kaikkialle.

 

Hannakaisa Heikkinen,

kansanedustaja,

Keskustan varapuheenjohtaja

Kolumni Kiuruvesilehdessä 20. kesäkuuta 2018