Sotevastarintaa rakennetaan valheellisilla mielikuvilla

Yksityinen sektori hallitsee jo puolta vanhusten pitkäaikaishoivasta. Osuus on kasvanut viime vuodet voimakkaasti. 14 vuotta jatkunut epätietoisuus ja epäonnistuminen soteuudistuksen toteuttamisessa on mahdollistanut isojen hoivajättien markkinavaltauksen. Ne ostavat pienet, paikalliset yritykset ja järjestöjen ylläpitämät hoivayksiköt pois markkinoilta.

Maakunta- ja soteuudistus tarvitaan pysäyttämään tämä epäterve kehitys. Uudistuksen jälkeen maakunnan sosiaalityöntekijä tekee jokaiselle pitkäaikaishoivaa tarvitsevalle vanhukselle hoitosuunnitelman. Tämän suunnitelman perusteella maakunta tarjoaa vanhukselle palveluseteliä tai henkilökohtaista budjettia. Setelissä tai budjetissa määritellään, paljonko vanhus tarvitsee hoitoa ja hoidolle määritellään hinta esimerkiksi vuodeksi. Asumista tarvitseva voi sitten valita, mihin asumisyksikköön menee.

Maakunnan tarjoamaa palveluseteliä tai henkilökohtaista budjettia ei ole pakko ottaa. Silloin maakunnan on lain mukaan järjestettävä asumispalvelu muulla tavalla. Se tarkoittaa maakunnan omia asumisyksikköjä, jotka siirtyvät maakunnalle nykykunnilta. Se on siis julkinen, yhteiskunnan ylläpitämä tehostetun asumispalvelun yksikkö tai vanhainkoti.

Uudistus toisi kaksi oleellista parannusta nykysysteemiin. Ensinnäkin maakunta määrää hinnan, hoivan tarpeen ja asumisyksiköiden laatukriteerit. Niitä jokaisen asumisyksikön on noudatettava samalla tavalla. Vain laadulla, siis hyvällä hoidolla kilpaillaan. Kun hinta on kaikille sama, nykyinen halvalla hinnalla kilpailuttaminen jää historiaan. Toiseksi: jos asukas ei ole tyytyväinen, hän äänestää jaloillaan ja vaihtaa toiseen yksikköön. Perustellusta syystä tämän voi tehdä nopeastikin. Huonoa hoitoa antavat yksiköt tyhjenevät.

Nykyinen eduskunta istuu viimeisiä viikkojaan. Toivottavasti sote ehtii maaliin. On vastuutonta ja maakunnissa tehdyn työn halveksimista, jos uudistus jumitetaan ennakkoluuloihin ja tahallisiin väärinkäsityksiin.

 

 

Hannakaisa Heikkinen

kansanedustaja, Keskustan varapuheenjohtaja

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Kiuruvesi

 

 

Mielipidekirjoitus paikallislehdissä helmikuussa 2019