Sote voidaan saada valmiiksi – Nyt mitataan sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyky

Kannanotto

Tiedotusvälineille                    Julkaistavissa heti

22.2.2019

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunnosta:

 

SOTE VOIDAAN SAADA VALMIIKSI – NYT MITATAAN SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNNAN TOIMINTAKYKY

 

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on tehnyt perusteellista työtä sote- ja maakuntauudistusta koskevan lausuntonsa kanssa. Erityistä kiitosta ansaitsee onnistuminen perustuslakivaliokunnan yksimielisyyden vaalimisessa.

 

Perustuslakivaliokunnan näkemys mahdollistaa sote- ja maakuntauudistuksen loppuun saattamisen nykyisen eduskunnan aikana. Aikaa on vähän, mutta riittävästi, jos halua ja kykyä etenemiseen löytyy.

 

Seuraavina viikkoina mitataan ennen muuta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyky. Sen työ jatkuu maanantaina. Eduskuntavaalien läheisyydestä huolimatta nyt on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle. Suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut ovat liian arvokkaita vaali- ja puoluepolitikointiin.

 

Sote- ja maakuntauudistusta tarvitaan tasa-arvoisten palvelujen turvaamiseksi koko Suomessa myös tulevaisuudessa. Se on myös iso osa ratkaisua esimerkiksi vanhustenhoidon ongelmiin, kun hoivan kilpailutus ja kokonaisulkoistukset kunnissa saadaan loppumaan.

 

Maakunnat ovat perustuslain mukainen ratkaisu palvelujen järjestämiseksi ja maakunnissa valmistelut ovat jo pitkällä. Vain eduskunnan päätökset puuttuvat.

 

Uudistusta on yritetty noin neljätoista vuotta. Eduskunnan on kannettava sille kuuluva valta ja vastuu ja vietävä päätöksentekoon uudistus, joka turvaa suomalaisten palvelut myös tulevaisuudessa. Kyse on myös poliittisen päätöksenteon uskottavuudesta ylipäätään.