SDP:n Rinne vähentäisi hakkuita

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on julkisesti linjannut, että hakkuita pitäisi vähentää. Sitä ei viestintävastaavan (Savon Sanomat 3.11.18) selitysyritykset muuksi muuta. Ja selkokielellä hakkuiden määrän vähentäminen tarkoittaisi meillä Pohjois-Savossa Finnpulpin hankkeen päälle ruusunpunaisia rakseja. Tai jos ei tarkoittaisi, Rinteen kannattaisi pikapikaa käydä kertomassa jossain muussa maakunnassa, mistä hän lakkauttaisi nyt toimivia puunkäyttölaitoksia, jotta Finnpulp voitaisiin toteuttaa.

 

Keskusta on julkisesti korostanut, että metsien kasvun ja puun käytön suhteen on pysyttävä oikeana. Ilmastonmuutos ja sen etenemisvauhti on otettava tosissaan. Olemme kuitenkin vakuuttuneita, että puuta pystytään kestävästi käyttämään yhtä aikaa, kun huolehdimme Suomessa luonnon monimuotoisuudesta, ihmisten virkistystarpeista ja hiilinielun säilyttämisestä.

 

Metsät ovat merkittävin hiilinielu, jonka kehitykseen voimme vaikuttaa. Keskusta on julkistanut oman ohjelman hiilinielujen vahvistamiseksi. Toisin kuin SDP, me emme ajattele, että ilmastonmuutoksen vastaisen, täysin välttämättömän työn tarvitsee merkitä Suomelle näivettymisen kierrettä.

 

Kestävä 80 miljoonan kuution hakkuumäärä perustuu vuonna 2013 laadittuun vankkaan tutkimustietoon nojaavaan metsästrategiaan. Sen pohjalta jo Kataisen hallitus esitti puun käytön tuntuvaa lisäystä metsäpoliittisessa selonteossaan 2014. Siinä hallituksessa oli mukana myös SDP.

 

 

Tällä hetkellä teollisen puun korjuu on 72 miljoonaa kuutiometriä ja kestävään hakkuumäärään on vielä matkaa, joten puun käyttöä voidaan maltillisesti lisätä. SDP:n linja kuitenkin on (mm. Helsingin Sanomat 10.10.18), että hakkuita pitäisi vähentää. Tämä ei selittelemällä muutu. SDP:n linjan on huomannut myös metsäteollisuuden työntekijöitä edustava Paperiliitto, jonka puheenjohtaja on julkisesti ilmaissut, ettei ole hakkuukysymyksessä ”samalla kartalla” SDP:n Rinteen kanssa. Luultavasti metsäteollisuuden työntekijöiden keskuudessakin pohditaan, mitä tuotantolaitoksia Rinne sulkisi, jotta puun käyttöä Suomessa voitaisiin vähentää.

 

Ilmakehä on meille kaikille yhteinen. Tarpeettoman kulutuksen vähentäminen ja kiertotalous ovat ensiarvoisen tärkeitä ilmastolle, näin linjataan keskustan hiilinieluohjelmassa. Jos suomalaisen puun käyttöä puutuotteiden valmistuksessa vähennetään, on sillä lyhyellä tähtäimellä kolme mahdollista seurausta. Suomen tehtailla suomalainen puu korvautuu tuontipuulla. Toinen vaihtoehto on, että vastaavat puutuotteet markkinoille tehdään muualla kuin Suomessa ja muualla hakatusta puusta. Tai sitten osa puutuotteista korvautuu rakentamisessa betonilla ja teräksellä sekä pakkaamisessa muoveilla. Yksikään näistä vaihtoehdoista ei vähennä päästöjä globaalisti. Ei todellakaan. Mutta sen sijaan suomalainen työ, verotulot ja hyvinvointi vähenisivät. Tätä SDP:n viestinnässä ei ehkä laskettu.

 

Riikka Pirkkalainen

keskustan puoluesihteeri

Iisalmi

 

Hannakaisa Heikkinen

keskustan varapuheenjohtaja

Kiuruvesi

 

 

Vastineemme Savon Sanomien mielipidepalstalla 6.11. 2018