Puoli vuotta vaaleihin

Jos saisin jotakin toivoa puolueiden vaalilupausten suhteen, toivoisin, että ei tehtäisi ylilyöntejä tai muutoin lupauksia, joiden toteuttaminen vaalien jälkeen veisi Suomen horjuvaa taloutta syvemmälle hetteikköön. Enää siihen ei ole varaa.

Tapanani ei ole käyttää palstatilaa haukkumalla muita puolueita, ja aion jatkossakin pyrkiä tuomaan mieluummin esille toimintatapoja, joiden toteuttaminen mielestäni veisi asioita parempaan suuntaan. Demareiden vaalilupaus viime eduskuntavaaleissa on kuitenkin sen luokan juttu, että siitä tunnen tarvetta ääneen urahtaa.

Demarit ratsastivat kevään 2011 vaaleihin lupaamalla, että jos he ovat hallituksessa, ei eläkeikää nosteta. No, nyt heidän ollessaan hallituksessa, työryhmä on tehnyt esityksen, millä tavoin asteittain eläkeikää nostetaan 63 vuodesta 65 ikävuoteen. Demarit joutuivat siis pettämään suurimman vaalilupauksensa.

Demarien vaalilupauksen pettämisessä harmittaa vain se, että se tapahtui niin myöhään. Mielestäni oli aivan edesvastuutonta tehdä moinen vaalilupaus ääntenkalastelumielessä. Jokainen vähänkin aikaa seuraava ihminen tietää, että Suomen väestön ikärakenteen kehitys on jo vuosikausia vaatinut aivan päinvastaisia toimenpiteitä. Suuret ikäluokat ovat juuri jääneet ja jäämässä eläkkeelle ja väestömme myös elää pitempään. Onneksi myös entistä terveempänä!

Ikävien päätösten tekeminen ei varmasti kenestäkään ole kivaa, mutta niitä vain on lähivuosina tehtävä. Jos jatkaisimme kansan miellyttämislinjalla ja laput silmillämme, olisi edessä jotakin Kreikan kaltaista. Tulevina vuosina mitataankin, osataanko jakaa niukkuutta ja kohdistaa leikkaukset niin, että vauriot ovat mahdollisimman pieniä. Hedelmällisintä on, jos löydämme keinoja tehdä asioita toisella tavoin, halvemmalla ja silti paremmin.

”Maan tavat” on vihdoin otettava tarkasteluun. Yksi näistä ”tavoista” on se, että lähes kaikki uusi lainsäädäntö tuo lisää tarkastuksia, selvityksiä ja seurantaa. Ja tätä byrokratiaa rakennetaan niin EU-parlamentissa kuin omissa ministeriöissämmekin. Lainsäädännöllä paisutamme julkista hallintoa, joka maksaa, mutta ei itsessään tuo hyvinvointia kuin palkan muodossa kyseistä byrokratiaa toteuttaville henkilöille.

Keskusta on gallupien valossa tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Ykkösasemaan on varmasti useita syitä. Suosioon vaikuttaa sekä muiden puolueiden töpeksiminen, että omat teot. Keskusta Juha Sipilän johdolla on tarjonnut uudenlaista oppositiopolitiikkaa: pelkän räksytyksen sijaan Keskusta tarjoaa yhteistyötä ja vaihtoehtoisia toimintatapoja. Olen iloinen siitä, että myös kansa pitää tällaisesta vastuullisesta toiminnasta.