Paluu juurisyihin

Sote-ja maakuntauudistuksen tuoreimmat vaiheet ovat hyvin tiedossa. Uusien maakuntien aloittaminen siirtyi jälleen, vuoteen 2021. Hallitus on antanut eduskunnalle kaikki tarvittavat lait. Uudistuksen lykkääntyminen johtuu ennakoitua huomattavasti hitaammasta työn etenemisestä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Kovin vähän olen viime aikoina kuullut puhetta siitä, miksi sosiaali- ja terveyspalveluita haluttiin lähteä uudistamaan jo yli kymmenen vuotta sitten. Kyse oli ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien palveluiden turvaamisesta koko maassa. Uudistus oli kiireellinen ja välttämätön jo silloin – ja on sitä yhä.

Liian moni suomalainen kohtaa sen palveluiden arjen, jossa terveyskeskuslääkärille ei pääse, vaikeuksiin joutuneet perheet eivät saa apua ja vanhukset jäävät ilman inhimillistä hoitoa. Meidän on taattava hyvät ja kaikkien saavutettavissa olevat terveyspalvelut kaikkialle. Ikääntyvässä Suomessa moni kunta kipuilee kykynsä kanssa järjestää riittävät ja yhtäläiset palvelut asukkailleen. Meidän on siirrettävä palvelut nykyistä leveimmille harteille.

Puolueelleni Keskustalle uudistus on ollut ennen muuta suomalaisille tehty lupaus – lupaus huolenpidosta. Haluamme viedä uudistuksen maaliin pitääksemme kiinni annetusta lupauksesta.

Uudistus on saatava tehtyä, ei yhdenkään puolueen kannatuksen vuoksi, vaan sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän rahoituksen kestävyyden vuoksi. Kysymyksessä on myös julkisen sektorin sote-palveluiden pelastusoperaatio. Sote-uudistuksissa epäonnistumisen vuoksi moni kunta on jo siirtänyt sote-palvelunsa yksityisten lääkärifirmojen hoidettavaksi. Tahti kiihtyy hallitsemattomaksi jos uudistusta yhä tietoisesti kaadetaan tai jarrutetaan.

Uudistuksen lykkääntyminen vuodella maksaa veronmaksajille arviolta 200 miljoonaa euroa. Tarkempi summa täsmentyy budjettineuvotteluissa. Hintalapun saamme kiinnittää jarruttajien rintapieliin.

Toivon, että suomalaiset arvostavat niitä, jotka vastuullisesti rakentavat suomalaisten terveyspalveluita. Vaikka uudistus viivästyy, on tästä jatkettava. Suomalaisilla on oikeus vaatia, että heidät perustuslailliset oikeudet sosiaali- ja terveyspalveluihin turvataan.

Kansanedustajat on valittu tekemään päätöksiä. Vatvominen on jatkunut jo yli kymmenen vuotta ja saisi nyt viimein riittää. Isoja ja päätöksentekokykyä mittaavia hankkeita on tiedossa jatkossakin. Ensi vaalikaudella on uudistettava muun muassa sosiaaliturvajärjestelmä sekä perhevapaat. Päätöksenteko ei saa halvaantua.

 

Hannakaisa Heikkinen
Kansanedustaja (kesk.)
Keskustan varapuheenjohtaja
Kiuruvesi

 

Kolumni Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 11.7.2018