Nollasopimusten käytölle vihdoin pelisäännöt

 

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Hannakaisa Heikkinen on tyytyväinen, että hallitus on antanut esityksen nollasopimusten käytön pelisäännöistä.

 

Keskustajohtoinen hallitus on ensimmäinen, joka parantaa nollasopimuksilla työskentelevien asemaa lainsäädäntöä muuttamalla. Tämä koskettaa erityisesti nuoria työntekijöitä.  Hallitus vastaa näin eduskunnassa käsittelyssä olleen kansalaisaloitteen esiin nostamaan huoleen.

 

– Hallitus on valinnut keskitien, tasapainoisen linjan, sillä se ei esitä nollasopimusten kieltoa, mutta puuttuu pahimpiin epäkohtiin ja lainsäädännön kiertomahdollisuuksiin. Nollasopimuksilla on oma perusteltu tarpeensa yhtenä työsuhdemuotona, Heikkinen sanoo.

 

Hallituksen esityksessä nollasopimusten (vaihtelevan työajan sopimusten) käyttöalaa rajoitettaisiin tilanteisiin, joissa työnantajalla on vaihteleva työvoimatarve. Lisäksi työntekijän oikeus sairausajan palkkaan ja irtisanomisajan palkkaan turvattaisiin. Lainsäädäntöä muutettaisiin siten, että nollasopimuksen irtisanomista ei aiheudu menetystä työttömyysturvan osalta, jos työtä ei ole ollut tarjolla. Työntekijän on jatkossa helpompi suunnitella tulevaisuuttaan, kun tulevista työvuoroista saa paremmin tietoa ennakkoon.

 

Lisätietoja: kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, puhelin 050 512 2886