Miten sote-uudistus vaikuttaa pienten kuntien palveluihin?

Tapasin viime viikonloppuna yleisötilaisuuksissa ihmisiä Ylä-Savon pienissä kunnissa ja moni tuli kertomaan huolensa sote-uudistuksesta – viedäänkö sosiaali- ja terveyspalvelut pois kuntakeskuksista? Entä jos valinnanvapauden myötä ei tule yrityksiä tarjoamaan sote-palveluita – eikö palveluita saa silloin ollenkaan? Kuntavaalit lähestyvät ja kuten asiantuntijat arvioivat etukäteen, haluaa moni oppositiopuolue käyttää sote-uudistusta vaaliaseena: uudistuksella pelotellaan ja liikkeelle lasketaan perättömiä tietoja.

Tulevat maakunnat vastaavat julkisesti rahoitetuista sosiaali- ja terveyspalveluista alueellaan. Maakunta ei kilpailuta valinnanvapauden piirissä olevia palveluita vaan tuottajaksi pääsevät kaikki toimijat, jotka täyttävät vaatimukset. Tämä on suuri mahdollisuus myös pienten kuntien paikallisille yrityksille, kun tulevaisuudessa palvelujen tuottajaa ei kilpailutuksen kautta valitse kunta tai kuntayhtymä vaan valinnan tekee asiakas, joka tarvitsee tiettyjä palveluja. Asiakkaalle myönnetään asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti ja hän saa itse valita hänelle parhaiten sopivat palvelut. Maakunnan myöntämä korvaus on kaikille kunkin palvelun tuottajiksi hyväksytyille sama.

Maakunta vastaa siitä, että asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut. On selvää, että palvelujen tuottajien kirjo ei tule olemaan pienemmissä kunnissa sama kuin keskuskaupungeissa. Pienempien kuntien asukkaat hyötyvät kuitenkin siitä sote-uudistuksen peruslähtökohdasta, että uudistuksen myötä peruspalveluja parannetaan: jatkossa sote-keskuksissa saadaan nykyistä paljon monipuolisemmin niitä palveluja, joita tällä hetkellä joudumme hakemaan alue- tai keskussairaaloista. ”Kela-taksikyyteihin” kuluvat miljoonat käytetään lähipalvelujen parantamiseen.

Sote-uudistusta on yritetty eri hallituskokoonpanoilla jo toistakymmentä vuotta. Uudistuksen aikaansaaminen on välttämätöntä, sillä nykyisillä sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteilla kymmenissä miljardeissa olevat vuotuiset menot yhä voimakkaammin pakkautuvat erikoistason palvelujen kustantamiseen – ja peruspalvelut ja terveyden ja toimintakykyisyyden tukeminen eli ennaltaehkäisy jäävät koko ajan pienemmälle osalle. Tämä kehitys on pysäytettävä. Lupaukset sote-uudistuksen perumisesta vaalien jälkeen ovat hyvin vastuutonta puhetta.