Maisemakonttori tarjolla edullisesti

Olemme uuden aikakauden kynnyksellä, ehkemme vielä aivan kynnyksen yli, mutta lähes. Ympärillämme maailma on melkoisessa turbulenssissa ja on vaikea ennustaa, millaisessa asennossa maailmamme tästä kaikesta asettuu. Muutoksia on tiedossa taatusti, se on varma asia.

Muutoksissa sanotaan kytevän mahdollisuuksien siementen. Näin tahdon itsekin ajatella. Pitkään jatkunut taloudellisen epävarmuuden ja maailmantalouden aina uusia muotoja saava kriisi ovat synnyttäneet vastareaktioita – ihmiset ovat kyllästyneitä ja kaipaavat tasaisempaa aikaa. Muutokset ravisuttelevat voimakkaasti tai ne voivat hiipiä vähitellen.

Ehkä nyt käsillä oleva kriisi tarjoaa ihmisille mahdollisuuden miettiä arvoja ja omalle elämälleen asettamiaan tavoitteita uudesta kulmasta. Poikkeusolojen vuoksi kotiin suljettuna on pakko kohdata myös syvällisempiä ajatuksia kuin arkena ennättää. Moni on saattanut henkilökohtaisesti havaita , että taloudellisen hyödyn maksimointi ei enää riitäkään hyvän elämän tavoitteena vaan tilalle on tullut uudenlaisia hyvinvoinnin ja onnellisuuden mittareita.

Eräs käsillä oleva muutos on ihmisten kaipuu luontoon. Harmaa betoni ei kiehdokaan samaan tapaan, kun kaupunki on suljettu. Etätyötä olisi mukavampi tehdä tuijotellen järveä, metsää tai lakeutta. Tämä avaa mahdollisuuden, joka maaseudun kannattaa hyödyntää. Kuntien vain lapsiperheille suunnatusta markkinoinnista kannattaisi siirtyä tavoittelemaan liikkuvia, monipaikkaisesti eläviä aikuisia ja pariskuntia. Maaseudulla asumisen kustannukset ovat edullisemmat ja kaupungeissa voisi tarvittaessa pitää pientä työmatka-asuntoa vaikkapa kimppakämppänä.

Maaseutu voi olla aidosti tulevaisuuden elinympäristö ihmisille, joiden toimeentulo koostuu monenlaisista osista. Esimerkiksi maaseudun kausityön työntekijäpula voi houkutella alalle uusia ihmisiä, jotka eivät olisi tehtäviä aiemmin harkinneet. Yrittäjänä toimiminen, konsulttityöt tai alustatalouden mahdollisuudet on yhdistettävissä maaseudulla tarjoutuvaan elintilaan, puhtaaseen luontoon ja sielua virkistäviin maisemiin.

Ehkäpä muutoksen kynnys ylittyykin luontoyhteyden äärelle. Ympäri Suomea tarjoutuu huikeita mahdollisuuksia perustaa oma maisemakonttori. Työn muutos ja modernin työelämän joustavuus eivät rajoita elämää tietylle paikkakunnalle. Aiemmin hiipinyt halu muutokseen on kriisin myötä kasvanut ravistelevaksi. Maaseudun kannattaa hyödyntää muutoksen hedelmät täysimääräisesti.

 

Kolumni on julkaistu Suomenmaan verkkosivuilla 24.4.2020.