Maakuntauudistus ja valinnanvapaus eduskunnan käsittelyyn

Eduskunta on tänään isojen kysymysten äärellä, kun lähetekeskusteluun tulee maakuntauudistusta ja asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa koskevat hallituksen esitykset.

 

Julkinen keskustelu aiheen ympärillä on ollut viime viikkoina värikästä. Keskusteluissa toistellaan tuttuja uhkakuvia ja osin virheellisiä väittämiä. Viimeksi sunnuntaina asiantuntijat muistuttivat Helsingin Sanomissa, että hallitus on kritiikkiä kuullut ja se on johtanut lakiesityksen lukuisiin parannuksiin.

 

Myös itse olen matkan varrella tuonut julki huolenaiheitani liittyen erityisesti palveluiden valinnanvapauteen ja asiakassetelin käyttölaajuuteen, mutta nyt käsittelyyn tulevaan valinnanvapauslain esitykseen olen tyytyväinen. Se ei ole sama esitys, kuin viime syksynä. Kritiikki ja huolet pitää esittää silloin, kun asioita ollaan linjaamassa – silloin on oikea vaikuttamisen paikka. Myös eduskunnan valiokuntakäsittely voi vielä tuoda muutoksia.

 

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus tarvitaan. Nykytila on kestämätön ja esitetty uudistus vie palveluita parempaan suuntaan.

 

Uudistuksen jalkauttaminen ja arkielämä näyttävät jääkö lakeihin muutostarpeita ja mikäli näin on, tulee tarvittavat muutokset myöhemmin tehdä  – sitä varten eduskuntalaitos on. Sote-palveluiden kehittäminen ei nyt lakien hyväksymiseen pysähdy, vaan kehitystyö jatkuu myös tulevina vuosina.

 

On surullista, että peruspalvelut ovat päässeet rapautumaan ja terveyskeskusten taso koetaan paikoin niin huonona, että niistä puhutaan yleisesti arvauskeskuksina. Nykyjärjestelmä on tiensä päässä. Ikääntyvän väestönsä ja kasvavien kustannusten kanssa kamppailevilla kunnilla ei ole riittävää taloudellista kantokykyä vastata laadukkaista peruspalveluista.

 

Sote-uudistuksen kaataminen olisi vastuutonta. Ärhäkkään kritiikkinsä keskellä oppositio ei ole kyennyt tarjoamaan yhtenäistä näkemystä vaihtoehdoista. Ratkaisuina on esitetty jo edellisten hallitusten mahdottomina ja perustuslain vastaisina hautaamia ratkaisuja. Sipilän hallitus on ainoa, jolla on selkeä uudistusmalli, jolla edetä.

 

Vastustajilta onkin kysyttävä, tiedostatteko te todella, mitä uudistuksen kaatumisesta seuraisi. Se tarkoittaisi palveluiden hallitsemattoman yksityistämisen jatkumista ja sosiaali- sekä terveyspalveluiden voimakasta eriytymistä. Tätä kehityskulkua en halua tukea.

Tuhannet ammattilaiset ovat valmistelleet sote- ja maakuntauudistusta jo vuosien ajan. He ratkaisevat käytännössä muutoksen onnistumisen. Monessa maakunnassa työ on jo pitkällä ja valmius edetä on hyvä.  Nyt tarvitaan enää poliitikkojen päätöksentekokykyä.

 

Hannakaisa Heikkinen

kansanedustaja (Kesk)

Kiuruvesi

Kolumni Savon Sanomissa ja Karjalaisessa 14.3.2018