Maakuntahallinto mahdollistaa ihmisläheisiä palveluita

Ei riitä, että alkiolaisuus on sanoissamme juhlapuheissa. Aatteen pitää toteutua myös tekemässämme politiikassa. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja osattomuuden vähentäminen on Keskustan seuraava iso tehtävä. Me olemme parhaillaan luomassa rakenteita, joilla näihin asioihin voimme konkreettisesti puuttua.

Maakuntauudistus tuo meille eteen historiallisen tilanteen.
Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntoutus ja työelämäpalvelut tulevat saman sateenvarjon, saman järjestäjän eli maakunnan päätäntävallan alle.

Tämä mahdollistaa sen, että pystymme muuttamaan ei vain hallinnollisia vaan myös toiminnallisia rakenteita niin, että apua tarvitseva ihminen on aidosti keskiössä ja hänen avun ja tuen tarpeensa huomioidaan kokonaisuutena. Tiedämmehän, että varsinkin pitkittyneen työttömyyden takana usein on terveydellisiä ongelmia.

Maakunnissa tulee tehdä sosiaali- ja terveyspalvelujen, kuntoutuksen ja työelämäpalvelujen ammattilaisten toimintakulttuuri, tiedonkulku ja tietojärjestelmät sellaiseksi, että yhteistyö yli organisaatiorajojen tulee toteutumaan. Palvelujen on oltava lähellä ihmistä, joka puolella maakuntaa.

Yhdistämällä sote-, kuntoutus- ja työelämäpalvelujen osaaminen ja toiminta asiakaslähtöisesti, pystymme aivan uudella tavalla auttamaan kymmeniä tuhansia kaikista heikoimmassa asemassa olevia: työttömiä, osatyökykyisiä ja myös niitä tuhansia ihmisiä, jotka työkyvyttöminä ovat työttömiä työnhakijoita.

Kun suunnittelemme uusiksi näitä keskeisiä hyvinvointiyhteiskuntamme palveluita, voimme tehdä ihmeitä. Ihmeitä talouden näkökulmasta, mutta myös ihmeitä ihmisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Uusien toimintatapojen kautta on mahdollista vahvistaa suuressa syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten itseauttamiskykyä ja havaita niin fyysisiä kuin psyykkisiä terveysongelmia, mitkä nykyisessä, sirpaleisessa palvelujärjestelmässämme jää usein tekemättä. Tämän rakennemuutoksen toteuttaessamme teemme mitä suurimmassa määrin politiikkaa, jolla on Alkion siunaus.

Hannakaisa Heikkinen
kansanedustaja (kesk.)
sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja
Keskustan varapuheenjohtajaehdokas

Kirjoitus Keskustanaisten Avain -verkkolehdessä 27.4.2018