Lahja Suomelle tänä jouluna

Adventin ajan alkaessa joulunodotus hiljalleen tiivistyy ja jouluvalmistelut kiihtyvät. Hyvin poikkeuksellisen vuoden päätteeksi joulu voi tuoda kaivattua juhlan tuntua.

Joulun rauha voi kuitenkin saada synkempiä sävyjä, mikäli omaa, perheensä ja yrityksensä taloudellista tulevaisuutta joutuu vakavasti pohtimaan. Kulunut vuosi on ajanut monet yritykset vaikeaan tilanteeseen, kun tilauskirjat ovat tyhjentyneet ja asiakkaat ovat vähentyneet.

Meistä kukin voi tänä jouluna antaa lahjan Suomelle. Yltiöpäisen joulukulutuksen sijasta me kaikki voimme pohtia, millaisilla valinnoilla voisimme pitää suomalaisen yhteiskunnan rattaita pyörimässä. Joulun ydin on tietenkin aivan muualla kuin kuluttamisessa, mutta tänä jouluna kulutusvalinnoilla on aiempaa enemmän merkitystä.

Paikallisten ja kotimaisten palveluiden tai tuotteiden suosiminen on nyt entistäkin tärkeämpää. Voisiko joululahjat hankkia omalta kylältä esimerkiksi lahjakortteina hierontaan, kosmetologille, kuntosalille tai ravintolaan?

Tai voisiko muita jouluhankintoja hoitaa kotikaupungissa? Saisiko joulupöytään tarvittavat ainekset lähituottajalta tai vaikkapa paikalliselta kalastajalta? Entä voisiko sen halvimman verkkotarjouksen metsästämisen sijaan maksaakin hieman enemmän ja hankkia joulun toivotut lahjat kotimaisesta kaupasta tai verkkokaupasta kansainvälisten jättiläisten sijaan?

Kotimainen kulutus on merkittävässä roolissa koko kansantalouden toiminnassa. Jotta talous kasvaisi, kulutuksen tulisi kohdistua kotimaiseen tuotantoon. Talousslangi sisältää hyvin arkisia asioita: läheistemme työpaikat voivat säilyä, mikäli yrityksillä riittää asiakkaita. Asuntolainan lyhennykset on mahdollista hoitaa, kun työpaikkayritys voi maksaa palkkaa. Perheet saavat tehtyä arkiset hankintansa ansaitsemallaan palkalla, joka puolestaan on osa talouden kiertokulkua.

Koska talous on monimutkainen kokonaisuus, omat valinnat tuntuvat ymmärrettävästi pieniltä. Kohtaamme kuitenkin taloustaantuman vaikutukset yhdessä ja voimme yhdessä myös asiaan vaikuttaa. Suomalaisen Työn Liitto on arvioinut, että jos jokainen suomalainen käyttäisi kuukausittain 10 euroa lisää kotimaisiin ostoksiin, merkitsisi se vuositasolla noin 10 000 työpaikkaa. Joulunajan kulutusvalinnoilla on siten mahdollisuus tehdä merkittävä ”lahja” koronasta kärsivälle Suomelle.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 1.12.2020.