Koronakevät koittaa taas

Maanantaina Suomessa todettiin poikkeusolot – jälleen, joku voisi sanoa. Suomi on siirtymässä jo toiseen koronakevääseen. Muuntoviruksen leviäminen on todellinen uhka sairaanhoitojärjestelmämme kestävyydelle – ennakoivia toimia on tehtävä, jotta tilanne ei pääse riistäytymään käsistä. Tavoitteena on, että toimien vaikutuksesta tilanne olisi kesällä parempi.

Kuluneen vuoden aikana suomalaiset ovat joutuneet totuttelemaan epävarmuuteen ja sen sietämiseen. Kukaan ei voi varmuudella luvata, mitä tuleman pitää, mutta tehdyt toimet perustuvat asiantuntijoiden arvioihin. Kuitenkin se on varmaa, että mikäli tautitilanne pysyy hallinnassa ja joka päivä kasvava määrä suomalaisia saa rokotteen, pääsemme viruksesta voitolle.

Vuodentakaiseen verrattuna tehdyt toimet eroavat siinä, että tällä hetkellä poikkeusolojen toteaminen ei ole kuitenkaan johtanut valmiuslain käyttöönottoon. Suomi on oikeusvaltio, jossa perusoikeuksiin puuttuminen on monen lukon takana – ja hyvä niin. Alueilla, joilla koronavirus on eniten levinnyt, on kuitenkin katsottu tarpeelliseksi rajoittaa määräajaksi elinkeinotoimintaa sulkemalla ravintolat. Normaaliolojen lainsäädännön keinot eivät olisi olleet riittäviä.

Päätökset ovat kovia, sitä ei käy kieltäminen. Puuttuminen elinkeinovapauteen on erittäin vakava toimi. Ihmisten välisten kontaktien rajoittamista joudutaan tekemään, jotta uusia tartuntaketjuja ei pääse syntymään. Valitettavan monet ketjut ovat käynnistyneet iloisista illanvietoista. Vastaavaa menettelyä käytettiin viime keväänä, kun ravintolat suljettiin huhti-toukokuun ajaksi kokonaan asiakkailta. Nyt tavoitteena on määräaikaisen, 8.-23.3. kestävän rajoituksen avulla suojella terveydenhoitokapasiteetin riittävyyttä.

Kansainvälisesti verrattuna Suomi on pärjännyt koronakriisin hoidossa melko hyvin. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nyt käynnissä oleva koronaviruksen kolmas aalto on korkeampi kuin toinen aalto oli. Verrattuna muihin maihin, Suomessa ei ole tapahtunut käännettä pieneneviin tartuntalukuihin. Päivittäisiä tartuntoja on ollut jopa 700.

Oikeusministeri kertoi viikonloppuna, miten Suomessa on valmisteltu pykäliä ulkonaliikkumiskieltoa varten. Keski-Euroopassa koteihin sulkeutuminen on poikkeusvuoden aikana jo toteutettu esimerkiksi Ranskassa, jossa ihmiset suljettiin koteihinsa 55 päiväksi viime keväänä. Mikäli ”Pariisin kevättä” ei Suomessa tahdota toistaa, nyt on syytä motivoitua rajoitusten noudattamiseen.

Tarvittavat toimet ovat yksinkertaisia, eikä ne varmasti keneltäkään ole menneet ohitse. Käsihygienia, maskin käyttäminen julkisilla paikoilla, riittävä turvaväli ja kontaktien välttäminen suojelevat ihmistä itseään, heidän läheisiään sekä koko yhteiskuntaa. Vielä pitää jaksaa.

 

Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 5.3.2021.