Kollous saavutti uuden lakipisteen – pelastuuko ilmasto viemällä maito vanhuksilta?

Suomalaisessa keskustelussa ilmastonmuutoksesta on iso eriskummallisuus.

Tietyillä, pääasiassa isoimmissa kaupungeissa majailevilla elitistisillä piireillä näyttää olevan pakonomainen tarve puuttua siihen, mitä tavalliset ihmiset syövät, juovat ja muutenkin jokapäiväisessä elämässään tekevät.

Jostain syystä päämedia antaa näille puheenvuoroille paljon palstatilaa.

Luulin, että polttomoottorien kieltämisen ja lihaveron jälkeen lakipiste tässä tavallisten ihmisten arjelle vieraassa kolloudessa oli saavutettu, kun suomalaisia perheitä vaadittiin rajoittamaan lapsilukuaan – vaikka maamme kärsii ennennäkemättömästä vauvapulasta.

Mutta ei. Nyt julkisuudessa on ollut esillä vaatimuksia (esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston keskustelu ja Kokoomuksen valtuutetun aloite) vähentää roimasti paitsi lihan myös maidon tarjoamista lasten ja vanhusten ruokailuissa.

Joutuu vakavasti kysymään, onko hulluudella mitään rajoja, kun yhteiskuntamme heikoimmatkin otetaan tämän ideologisen sodan välikappaleiksi?

Olen tehnyt vuosia töitä vanhusten sairaanhoitajana entisessä elämässäni. Viime ajat olen saanut toimia Vanhustyön Keskusliiton puheenjohtajana.

Tiedän kokemuksesta, että vanhusten aliravitsemus on oikea ja vakava ongelma. Monet vanhukset ovat todella huonokuntoisia ja etenkin muistisairaat vanhukset tarvitsevat tuttua ja maittavaa ruokaa. Maito on heille myös luuston kunnon kannalta tärkeä osa päivittäistä ateriointia.

Suosittelen lämpimästi julkisuudessa puheenvuoroja käyttäville käytännön tutustumista vanhustenhoidon arkeen Suomessa. Vanhustenhoidossa on -niin Helsingissä kuin koko maassa- oikeita ongelmia, joita olisi yhdessä ratkaistava. Jokainen vanhus ansaitsee ihmisarvoisen ja inhimillisen hoivan, mihin kuuluu säännöllinen ja tasapainoinen ravitsemus.

Ylipäätään politiikalla pitäisi parantaa ihmisten arkea, ei hankaloittaa sitä.

Ilmasto ei pelastu viemällä maito lasten ja vanhusten suusta. Jokainen järkevä ihminen ymmärtää, että kaikista tärkeintä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä on korvata saastuttava fossiilinen energia ja polttoaineet uusiutuvilla. Esimerkiksi Helsingissä kivihiilenpoltto jatkuu. Hiljaisuus näistä oikeasti päästöjä vähentävistä ratkaisuista on suorastaan korviahuumaavaa.