Kohtuutta maataloustuottajien sanktioihin

Julkaisuvapaa heti

Maataloustuottajien talousahdingosta huolestunut keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, mitä maa- ja metsätalousministeriö aikoo tehdä kansallisella ja EU-tasolla nautojen korvamerkkien puuttumisesta tai rekisteröintivirheistä aiheutuvien suhteettoman kovien sanktioiden kohtuullistamiseksi.

Korvamerkkien käyttöä ja niihin liittyviä eläinrekisterejä valvotaan tarkastajien ja eläinlääkärien tilakäynneillä. Puuttuvat korvamerkit ja virheet eläinrekisterissä
aiheuttavat seuraamuksia viljelijälle maksettaviin tukiin.

Nykyisin seuraamus on kaksinkertainen: se kohdistuu sekä eläinpalkkioihin että täydentävien ehtojen kautta peltojen pinta-alatukiin. Pahimmillaan sanktiot voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin tilakohtaisesti.

– Isoilla tiloilla kaikkien nautojen korvamerkkien paikoillaan pysymistä on käytännössä erittäin vaikea valvoa reaaliaikaisesti. Eläinten luontaisen käytöksen ja liikkumisen vuoksi korvamerkit voivat irrota niin sanotusti
luonnollisista syistä. Virhe eläinrekisteriin voi puolestaan syntyä siitä, että syntyvä vasikka ilmoitetaan rekisteriin päivän myöhässä, Heikkinen valottaa ongelmaa.

Tilanteesta aiheutuu kohtuutonta valvontatyötä ja henkistä rasitusta tuottajille, jotka joutuvat pelkäämään kovia sanktioita suhteellisen pienestä rikkeestä.

Heikkisen mielestä erityisesti eläinrekisterivirheistä johtuvien sanktioiden
kerrannaisvaikutukset peltotukiin ovat käsittämättömiä. Hän antaa käytännön esimerkin:

– Vastaava tilanne olisi, että lievä ylinopeus aiheuttaisi rikesakon lisäksi leikkauksen esimerkiksi lapsilisään.

Heikkisen kirjalliseen kysymykseen vastaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk),
puh. 050 5122886