Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen: Vapaavuori ja ”oikeiston oikeisto” ottivat vallan – kuka Kokoomusta johtaa?

Kokoomuksessa on viime vuodet ollut menossa linja- ja valtataistelu.

Se on kilpistynyt puheenjohtaja Petteri Orpon ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren välille ja läikkynyt toistuvasti myös julkisuuteen jokaisen suomalaisen nähtäville.

Kokoomuksen esittelemä ”sote-malli” osoittaa, että vapaavuorelaiset – ”oikeiston oikeisto” – ovat päässeet puolueessa toden teolla niskan päälle.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta tämä näyttää tarkoittavan suoranaista taantumuksellisuutta.

Kokoomuksen mielestä mitään tarvitse tehdä, vaikka ihmiset eivät pääse lääkäriin ja vanhustenhoidossa on vakavia puutteita. ”Oikeiston oikeiston” tavoite toisin sanoen näyttää siis olevan levittää yksityisille ”pörriäisille” punainen matto sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Melkoinen suunnanmuutos yhteiskunnan uudistajana niin mielellään esiintyvältä Kokoomukselta.

Keskusta ja muutkin puolueet ovat voimakkaasti toista mieltä. Tasa-arvoiset palvelut on turvattava jokaiselle. Lääkäriin on päästävä nopeammin. Vanhustenhoito on laitettava kuntoon. Kaikki tämä edellyttää kuntia leveämpiä hartioita sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä.

Vapaavuoren saavuttaman hegemonia Kokoomuksessa ei liity kuitenkaan pelkästään sote-uudistukseen. Jo pidemmän aikaa on ollut nähtävissä, että Helsingin kaupungintalolta yritetään tehdä vallankumousta koko yhteiskuntapolitiikkaan.

Vapaavuoren tavoitehan on, että Suomea kehitetään suurkaupunkivetoisesti kautta linjan – palveluista työpaikkoihin, koulutukseen ja liikenteeseen. Se tarkoittaisi selän kääntämistä vähintään puolelle Suomelle ja kaiken vallan keskittymistä muutaman kokoomusjohtoisen kaupungin käsiin. Se tarkoittaisi vahvojen Suomea. Joutuu kysymään, tämäkö on nyt myös Kokoomuksen virallinen tavoite?

Keskustalle tämä ei käy. Eikä näytä onneksi käyvän suomalaisillekaan. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuuden keskiviikkona julkaiseman tutkimuksen mukaan selvä enemmistö suomalaisista tukee koko maan asuttuna pitämistä. Myös helsinkiläisistä yli puolet oli tällä kannalla eli pormestarinsa kanssa eri mieltä.

Uusi tilanne herättää myös perusteltuja kysymyksiä johtajuudesta. Johdetaanko Kokoomusta oikeasti Helsingin kaupungintalolta? Kuka Kokoomuksen pääministeriehdokas todellisuudessa on? Kysyykö Petteri Orpo taustalla Jan Vapaavuorelta luvan asiassa kuin asiassa?

Vaaleihin on enää vajaa kuukausi aikaa. Äänestäjillä on oikeus tietää.