Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen: Turpeen syntitaakkaa ei tule lisätä mielikuvien pohjalta

Kannanotto. Julkaistu: 08.04.2019, 14:16
Suomen Keskusta r.p.

 

tiedotusvälineille

 

 

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi maanantaina, että Geologian tutkimuskeskus (GTK) antaa synninpäästön turvetuotannolle vesistötaakan aiheuttajana.

 

-Näyttää siltä, että turvetuotanto on joutunut pitkään kantamaan vesistövaikutusten osalta taakkaa, joka ei sille kuulu. Päättäjillä ja kansalaisilla on ollut käsitys turpeesta suurena vesistöjen likaajana, toteaa Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.

 

GTK:n laaja tutkimus osoittaa, että turvetuotannolla ei kuitenkaan ole ollut sellaista vaikutusta kiintoaineen kertymisessä järvien pohjiin, mitä yleisesti luullaan. Liejua ja mutaa kertyy luonnostaan kaikkiin, myös luonnontilaisiin järviin.

 

Heikkinen korostaa, että poliittisen päätöksenteon pitää ympäristö- ja energiakysymyksissäkin nojautua tutkittuun tietoon.

 

-Turvetta käytetään polttolaitoksissa yhdessä puun kanssa sähkön ja lämmön tuotantoon. Yhdessä ne palavat puhtaammin, pienentävät hiukkaspäästöjä ja samalla parantavat laitosten tehokkuutta, Heikkinen muistuttaa.

 

Keskusta ei missään nimessä väheksy turpeen aiheuttamia ilmastovaikutuksia. Olemme linjanneet, että kiireellisimpänä tulee luopua fossiilisista tuontipolttoaineista, minkä jälkeen voidaan asteittain luopua energiaturpeen käytöstä.

 

Heikkinen muistuttaa, että turveteollisuus on mittava työllistäjä. Meidän on kaikissa oloissa huolehdittava myös energiateollisuuden huoltovarmuudesta. Biopolttoaineiden lisäksi turve täydentää tältä osin energiaomavaraisuuttamme.

 

-Turve tulee poistumaan energiapaletista liukuvasti hakkeen seospolttoaineena päästöoikeuden hintakehityksen myötä 2030-luvulla. Turpeen käyttö tuleekin siirtymään entistä enemmän uusiin tuotteisiin, kasvualustojen lisäksi turvetta tullaan käyttämään esimerkiksi aktiivihiilen raaka-aineena, jolla päinvastoin vähennetään ilmaan tulevia pienhiukkaspäästöjä, lisää Heikkinen