Keskustan Heikkinen: Sosiaalipuolta ei saa unohtaa sote-uudistuksessa

Tiedote 8.10.2015
Julkaisuvapaa heti

Viime päivien sote-uudistukseen liittyvässä uutisoinnissa on keskitytty nostattelemaan sote-aluesotaa. Keskustelu on pyörinyt alueiden ja sairaaloiden lukumäärän ympärillä, ja sairaanhoitopiirien johtajia on haastateltu heidän näkemyksistään. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) kysyi eduskunnan kyselytunnilla 8.10. peruspalveluministeri Juha Rehulalta, millä tavoin tämä aikoo viedä sote-uudistusta eteenpäin niin, että myös sosiaalisektori saa arvoisensa huomion.

Valtion, kuntien, työnantajien, vakuutettujen ja sosiaaliturvarahastojen rahoittamat Suomen sosiaali- ja terveysmenot ovat pitkälti yli 65 miljardia euroa. Tästä summasta sairaus- ja terveysmenoihin käytetään noin 15 miljardia euroa ja sosiaalipuolen menoihin yli 50 miljardia euroa. Sosiaalisektorin osuus on siis 70 % kaikista sosiaali- ja terveysmenoista. Kuitenkin keskustelu julkisuudessa tuntuu kilpistyvän vain toiseen puoleen uudistusta, eli terveydenhoitoon ja tarkemmin sanottuna sairaaloiden lukumäärään.

– Sote-uudistuksen tavoite on tehdä hyvinvointipalveluista saumaton kokonaisuus, Heikkinen korosti. – Kansalaisten ei jatkossa enää tarvitsisi tuntea rajaa sosiaali- ja terveyspalvelujen välillä. Luukulta toiselle pompottelun on loputtava. Tavoitteena on myös perus- ja erikoistason palvelujen integraatio. Vain näiden kaikkien puolien huomioimisella voimme saavuttaa myös ne mittavat säästöt, joita uudistuksella tavoitellaan, Heikkinen painotti.

Ministeri Rehula vastasi Suomen uuden, sote-palvelut keskenään integroivan mallin olevan kansainvälisesti ainutlaatuinen. Haasteena on erityisesti väestön ikääntymisen myötä kasvava palveluja tarvitsevien väkijoukko.

– Sote-uudistuksessa täytyy kiinnittää huomiota erityisesti ikääntyvän väestön sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon yhteistoimintaan, Rehula linjasi.

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja, TtM Hannakaisa Heikkinen
Puh. 050 5122 886