Keskustan Heikkinen ehdottaa perustulokokeilua Savo-Karjalaan

Tiedote 28.8.2015
Julkaistavissa heti

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen kannusti keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa hallitusta puuttumaan sosiaaliturvan kannustinloukkuihin järjestämällä perustulokokeilun. Kokeilu on yksi hallitusohjelmassa mainituista kärkihankkeista tälle vaalikaudelle. Heikkisen mielestä ainakin yksi paikallisista kokeilualueista voisi sijaita korkeasta työttömyydestä kärsivässä Savo-Karjalassa.

Heikkinen kertoi kokouksessa esimerkin, johon oli törmännyt vieraillessaan paikallisten pk-yrittäjien luona Lieksassa.

– Nopeasti kasvava lieksalainen pk-yritys olisi aloittanut rekrytointikoulutuksen, jonne haettiin kymmentä alalle koulutettavaa ilman esitaitovaatimuksia. Kuudelle heistä olisi luvassa vakituinen työpaikka ja lopuillekin osa-aikatöitä. Vaan ei löytynyt Lieksasta täyttä kymmentä työhaluista. Samaan aikaan kunnassa on noin 20 prosentin työttömyysaste, Heikkinen ihmettelee.

Heikkinen on harmissaan sellaisten yritysten puolesta, jotka eivät löydä sitoutuneita työntekijöitä.

– On paljon ihmisiä, joilla on todellisia vaikeuksia työllistyä. Kuitenkin siinä mennään pieleen, jos työttömyysturvan varaan halutaan jäädä vain sen helppouden takia. Työn tekemisen pitää aina olla kannattavampaa kuin työttömänä olo. Jotta talous saataisiin jälleen kasvu-uralle, on hallituksen ryhdyttävä toimenpiteisiin, joilla vuosikymmeniä työelämää vinouttaneet sosiaali- ja työttömyysturvan kannustinloukut vihdoin poistetaan, Heikkinen painottaa.

Yhdeltä luukulta saatavan perustulon tavoitteena olisi korvata ajansaatossa monimutkaistunut sosiaalietuuksien vyyhti ja siten poistaa tahattomasti syntyneet esteet työnteolle. Perustuloa on tarkoitus kokeilla paikallisesti eri puolilla Suomea. Hallitus julkaisee kärkihankelistauksensa ensi viikolla.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen
Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajien pj.
Puh. 050 512 2886