Keskustan Hannakaisa Heikkinen: Järjestöjen elintila turvataan sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisessa

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen iloitsee maakunta- ja sote-lainsäädäntöön tehtävistä muutoksista, jotka varmistavat järjestöjen mahdollisuudet toimia sote-palvelujen tuottajina myös jatkossa. Reformiministerityöryhmän tuoreiden linjausten myötä järjestöillä on mahdollisuus jopa vahvistaa asemaansa hyvinvointipalvelujen tuottajina sote-uudistuksen myötä.

-Olen saanut lukuisia huolestuneita viestejä siitä, että eduskunnan käsittelyssä olevassa hallituksen esityksessä ei velvoitetta maakuntia yhteistyöhön järjestöjen kanssa. Nyt hallitus on kuullut järjestökentän huolen. Uusien linjausten myötä järjestöjä ei voi sivuuttaa sotessa, Heikkinen toteaa.

Reformiministeriryhmän tuoreiden linjausten mukaan sote-järjestämislakiin lisätään maakuntien yleinen yhteistyövelvoite järjestöjen kanssa. Järjestöt on myös otettava mukaan, kun maakunnat suunnittelevat tavoitteitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sosiaali- ja terveyspalveluissa. Järjestöille ei myöskään tule yhtiöittämisvelvoitetta, jos ne haluavat tarjota valinnanvapauden piirissä olevia palveluja.

– Julkinen sektori nojaa monien erityisosaamista vaativien palveluiden tuottamisessa järjestöjen osaamiseen ja kykyyn tuottaa palveluita paikallisiin tarpeisiin. Järjestöjen tieto- ja osaamispääomaa ei saa hukata sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä ja hallituksen nyt tekemä linjaus nostaakin järjestöjen merkityksen näkyviin, Heikkinen iloitsee.

Lisätietoja: kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, puhelin 050 512 2886