Keskusta ei halunnut leikata perheiden toimeentuloa

Kiuruveden Kokoomuksen puheenjohtaja Tuija Kastari väittää Kiuruvesilehdessä (21.2) perhevapaauudistuksen kaatuneen vanhakantaisiin asenteisiin.

Ministeri Saarikko päätti keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelun, koska Keskusta ei halunnut perheiden toimeentuloa leikkaavaa uudistusta.  Leikkaus olisi kohdistunut erityisesti pienituloisiin ja monilapsisiin perheisiin, jotka ovat jo valmiiksi heikoilla. Tämäkö olisi ollut Kokoomuksen arvovalinta?

Perhevapaauudistus tarvitaan. Siitä olemme yhtä mieltä. Olen harmissani, että uudistuksella ei ollut annetuilla reunaehdoilla mahdollisuuksia edetä. Tarvitsemme tasa-arvoisemman työelämän, tarvitsemme hoivavastuun jakamista, tarvitsemme enemmän joustoja perheen ja työelämän yhdistämiseen. Näihin tavoitteisiin ei kuitenkaan tule pyrkiä keinoilla millä hyväänsä, niin kuin Kokoomus näyttää tekevän.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on todennut kotihoidontuen olevan ”ihanaa velttoilua”. Tällainen kokoomuslainen kotihoidontuen vähättely on harmillista ja väärä viesti suomalaisille perheille. Kotihoidontuki on hyvin käytetty etuus, sitä käyttää liki 90 % perheistä. Nämä perheet tarvitsevat arvostuksemme.

Olemme valmiita uudistamaan kotihoidontukea, mutta emme hyväksy sen romuttamista. Me Keskustassa näemme, että kotihoidontuen pitää jatkossakin olla perheille aito mahdollisuus valita lasten hoitomuoto. Kotona tehtävää lastenhoitotyötä pitää arvostaa. Se ei ole vanhanaikaista.

Sydämestäni toivon, että perhevapaauudistuksen reunaehdoista pystytään sopimaan tulevissa hallitusneuvotteluissa. Uudistuksen on tuettava perheiden arkea, kannustettava isiä käyttämään enemmän perhevapaita sekä mahdollistettava etenkin pienten lasten vanhemmille nykyistä paremmin osa-aikatyö.

Hannakaisa Heikkinen

kansanedustaja (kesk.)
Kiuruvesi

 

 Vastine Kiuruvesi-lehdessä