Kela-taksien ongelmista on päästävä nopeasti eroon

Me kansanedustajat olemme saaneet viime aikoina valtavasti palautetta liittyen Kelan palveluliikenteen ongelmiin. Julkinen keskustelu on vilkasta, viimeksi suorasanaisesti kantaa otti kuuden pohjoissavolaisen kunnan kuntajohtajat. Kritiikkiä on syntynyt syystä. On täysin selvää, että ihmisten sujuva hoitoonpääsy on turvattava, riippumatta vuorokauden ajasta tai asuinpaikasta. Syntynyt sekasorto olisi pitänyt pystyä välttämään.

 

Kelan palveluliikenteestä on vastuussa Kela, joka on kilpailuttanut kuljetukset korkeilla laatuvaatimuksilla. Parhaan tarjouksen tehnyt yritys vastaa kuljetuksista. Kilpailutuksen voittaneet palveluntarjoajat osoittivat tarjouksessaan pystyvänsä hoitamaan vaaditun vaativan palvelukokonaisuuden. Kilpailutuksella on tähdätty yhteisten veroeurojen tarkoituksenmukaiseen käyttöön. Vuonna 2017 Kela korvasi 3,3 miljoonaa taksimatkaa, joiden kustannukset olivat 153 miljoonaa euroa.

 

Kilpailutuksen voittanut yritys vastaa siitä, että kaikki kyytiin oikeutetut saavat tarvitsemansa kyydit. Heinä-elokuun aikana tilanne on monin paikoin kohentunut, mutta esimerkiksi meillä Ylä-Savossa vakavia ongelmia on yhä. Kelan seuraa tilannetta tällä hetkellä tehostetusti. Seurantakokouksia palveluntuottajan kanssa järjestetään viikottain. Tiistaina 21.8. Kela järjestää neuvonpidon, johon kutsutaan myös kuntien edustajat. Kela pyrkii kaikin keinoin puuttumaan syntyneisiin epäkohtiin ja käyttää tarvittaessa sopimuksessa määriteltyjä sanktioita, jotta palvelutaso saadaan vaaditulle korkealle tasolle.

 

Yhtenä ongelmakohtana nostan esiin sen, ettei taksi voi jäädä odottelemaan asiakasta edes nopeissa toimenpiteissä, vaan asiakkaan tulee tilata uusi taksi. Tällainen toiminta on arkijärjen vastaista ja se lisää byrokratiaa ja turvattomuutta. Tämä käytäntö on korjattava nopeasti.

 

Kela-taksien ongelmista on päästävä nopeasti eroon. Siirtymävaiheen ongelmat ovat usein ymmärrettäviä, mutta ei nyt syntyneessä mittakaavassa. Olen itse käynyt asiasta Kelan pääjohtaja Aaltosen kanssa säännöllisesti keskusteluja ja tiedän Kelan tekevän kaikkensa, jotta ihmiset voivat luottaa siihen, että hoitoon tai toimenpiteeseen pääsy ei jää Kela-taksista kiinni.

Hannakaisa Heikkinen

kansanedustaja

Keskustan varapuheenjohtaja

Kelan valtuutettu

Mielipidekirjoitus Iisalmen Sanomissa ja Savon Sanomissa 17.8.2018