Heikkinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

TIEDOTE 3.6.2015
Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk)
Julkaistavissa heti

Heikkinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

Keskustan eduskuntaryhmä valitsi kansanedustaja, terveystieteiden maisteri Hannakaisa Heikkisen ehdokkaakseen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajaksi. Valiokuntien puheenjohtajuuksista ja varapuheenjohtajuuksista eduskuntaryhmien johdot sopivat vaalien jälkeen yhdessä parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan, mikä on tavanomainen käytäntö. Keskustalla on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajuus, joten Heikkisen nimitys on käytännössä varma. Virallisesti valiokuntien kokoonpanot vahvistetaan tiistain 9.6. täysistunnossa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on alkavalla vaalikaudella merkittävä rooli muun muassa sote-uudistuksen valmistelussa ja toimeenpanossa. Lisäksi valiokunta käsittelee muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ja maksuja, sosiaalivakuutusta, eläkelainsäädäntöä sekä ympäristöterveydenhuoltoa koskevia asioita.

Heikkinen on koulutukseltaan gerontologinen eli vanhusten hoitoon erikoistunut sairaanhoitaja ja terveystieteiden maisteri pääaineinaan gerontologia ja kansanterveys. Hän haluaa valiokunnan varapuheenjohtajana painottaa erityisesti terveyden edistämisen merkitystä sosiaali- ja terveyspolitiikassa.

– Yhteiskunnalle tulee säästöjä myös ja erityisesti siitä, että hallitus panostaa vahvasti terveys- ja hyvinvointierojen kaventamiseen. Halvin sairaus on ennaltaehkäisty sairaus, Heikkinen toteaa.

Suomalaisten keskeisiä kansanterveysongelmia ovat sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes. STM:n laskelmien mukaan tätä terveysriskiä voidaan todennäköisesti alentaa terveimmän väestönosan tasolle, mikä tarkoittaisi suomalaisten sairastavuuden vähenemistä noin 20–40 prosentilla nykyisestä. Välittömästi voitaisiin saavuttaa ainakin noin 80 000 henkilötyövuoden lisäys ja suorat terveydenhoitokustannusten säästöt olisivat n. 1,5–2 miljardia euroa. Heikkinen muistuttaakin, että eri väestöryhmien terveyserojen kaventaminen on siis paitsi inhimillisyys- ja tasa-arvokysymys, myös valtiontaloudellinen kysymys.

 

Lisätietoja:

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen
P. 050 512 2886
hannakaisa.heikkinen(at)eduskunta.fi