Heikkinen ja Puska: Energiajuomia rajoitettava alle 15-vuotiailta

Medialle 7.9.2017, julkaistavissa

 

 

Keskustan kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen ja Pekka Puska vaativat Sipilän hallitukselta toimia energiajuomien rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta. Kofeiinia sisältävillä energiajuomilla on todettu monia terveyttä haittaavia tekijöitä, jotka liittyvät kofeiinin lisäksi energiajuomien sokeripitoisuuteen ja happamuuteen, sekä mahdollisesti erilaisiin muihin ainesosiin.

Terveyshaitat voivat näkyä monin eritavoin, kuten painonnousuna, uniongelmina, levottomuutena, heikentyneenä hammasterveytenä tai sydänperäisinä vaivoina. Erityisen suuri riski piilee alkoholin ja energiajuomien yhteiskäytössä. Energiajuomista johtuvat terveyshaitat korostuvat lapsilla ja nuorilla, jotka ovat usein niiden suurkuluttajia.

Energiajuomien rajoittamiseksi alle 15-vuotiailta on kolme keinoa. Ensinnäkin lainsäädännön muuttaminen niin, että alle 15-vuotiaille ei saa myydä energiajuomia. Toiseksi kaupanalan sopimus valtion kanssa, ettei kaupat myy energiajuomia alle 15-vuotiaille. Ja kolmantena mahdollisena keinona valtio voi määrätä huomattavan korkean haittaveron energiajuomille, jolloin korkeamman myyntihinnan vuoksi energiajuomien käyttäminen vähenee kauttaaltaan ja myös alle 15-vuotiailla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Heikkinen ja Puska ovat jättäneet asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

 

 

Lisätietoja:

 

Hannakaisa Heikkinen, puh 050 5122886

 

Pekka Puska, puh 040 7715571