Heikkinen iloitsee lievennyksistä maatalouslomituksen säästöihin

Tiedote 5.11.2015
Julkaisuvapaa heti

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) on tyytyväinen hallituksen päätökseen lieventää maatalouslomitukseen kohdistuvia säästötoimenpiteitä. Maatalouden ahdingosta johtuva maatilojen määrän arvioitua nopeampi väheneminen on johtanut siihen, että lomituspalveluihin kohdistuneista 20 miljoonan euron säästöistä 15 miljoonaa tuleekin kasaan jo tämän rakennemuutoksen kautta. Lomitukseen tehtävät leikkaukset ovat siksi neljä kertaa pelättyä pienemmät.

– Kuluva vuosi on ollut maataloudelle ennätyksellisen synkkä. Lomituspalvelujen turvaaminen on talousvaikeuksissa olevien viljelijöiden jaksamiselle olennaisen tärkeää, Heikkinen painottaa. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus onkin poistanut monia lomituspalveluihin kaavailtuja leikkauksia, jotka olisivat kohdistuneet kipeästi maatalousyrittäjiin.

Heikkinen iloitsee, että hallitus esittää maatalousyrittäjän vuosilomalomituksen säilyvän jatkossakin maksuttomana ja lomapäivien määrän pysyvän ennallaan. Toisin kuin lausunnoille lähteneessä ehdotuksessa, maatalousyrittäjä saisi edelleen sijaisapua lähiomaisen kuoleman ja hautajaisten sekä maanpuolustusvelvollisuuksien hoitamista varten. Alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna myös kotieläinyksikkörajaa on laskettu ja vaatimus vähimmäistyötuntimäärästä on poistettu kokonaan.

EU:n valtiontukisääntöjen takia lomituspalveluihin joudutaan tekemään joitakin rajoituksia. Heikkinen antaa kuitenkin kiitosta peruspalveluministeri Juha Rehulalle:
– Ministeriössä käännettiin kaikki kivet, jotta säästötoimista olisi mahdollisimman vähän haittaa maatalousyrittäjille.

Eduskunnassa lomituspalvelulaki etenee pian sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn.

Lisätietoja:

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen
puh. 050 5122 886