Hallitus ei leikkaa leipäjonoilta

Sosiaalisessa mediassa ja iltapäivälehdissä on viime päivinä väitetty hallituksen vievän rahat leipäjonoilta. Myös oppositiopoliitikot ovat tällä väitteellä ilakoineet. Väite on väärä. Hallitus ei leikkaa leipäjonoilta. On paheksuttavaa ja heikompiosaisten kannalta vastuutonta, että tällaisia puheita levitetään ja vielä joulun alla.

Eduskunta on kahtena vuonna osoittanut projektiluonteista rahoitusta noin miljoona euroa muutamille yhdistyksille, joiden toimintaan kuuluu myös ruoka-apu. Noilla rahoilla on hankittu muun muassa kylmäkuljetuskalustoa. Kertahankinta säteilee siis hyvää useammalle vuodelle. Ruokaan noita rahoja ei ole kohdistettu, toisin kun monet väittävät. Tuota kertaluonteista rahoitusta ei enää ensi vuonna jatketa, mikä on aiheuttanut lehtien otsikot.

Ruoka-apu on Suomessa vakiintunutta toimintaa. Sitä rahoitetaan pääosin vähävaraisten avun toimenpideohjelman kautta, jonka kokonaisrahoitus vuosille 2014-2020 on noin 26,5 miljoonaa. Valtaosa tästä on EU-rahoitusta ja loput Suomen valtion rahaa. Rahoituksen valtion maksamaa osuutta ei olla leikkaamassa.

Tämän lisäksi sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) hallinnoimilla avustuksilla rahoitetaan yleishyödyllisten yhteisöjen terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia edistävää työtä. Vuonna 2018 järjestöille jaetaan rahaa 342 miljoonaa euroa. Tämä rahoitus auttaa järjestöjä, jotka tukevat viranomaisten tekemää työtä osallisuuden edistämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Meidän poliitikkojen tulee toimia niin, että hyvinvointivaltion turvaverkko kestäisi ja että kenenkään ei tarvitsisi hakea ruokaansa leipäjonosta. Keskustan eduskuntaryhmän näkemys on, että kasvavaa talouden jakovaraa tulee käyttää ensisijaisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien aseman parantamiseksi.

Hannakaisa Heikkinen,

kansanedustaja (kesk.)

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Kiuruvesi