Annetaan lahja kotimaiselle työlle ja tuotannolle

Toisena adventtina sytytettävä joulukynttilä symboloi jouluiloa. Huomenna syytä iloon onkin, kun adventin lisäksi vietetään Suomen 103. itsenäisyyspäivää. Joulunodotus tuo ansaittua iloa kuluneen poikkeuksellisen vuoden synkkyyteen.

 

Tänä jouluna monissa kodeissa pohditaan oman, perheen tai yrityksen taloudellista tulevaisuutta. Monet yritykset ovat joutuneet koronapandemian seurauksena vaikeaan tilanteeseen. Tilauskirjat ovat tyhjentyneet ja asiakkaat vähentyneet. Poliittisin päätöksin on kyetty auttamaan akuutissa hädässä, mutta kroonisempi kassakriisi aiheuttaa huolta.

 

Kuluneella viikolla julkisuudessa on kuultu suurimman oppositiopuolueen näkemyksiä siitä, miten pienempien kuntien ja ruuhkasuomen ulkopuolisen alueen elämä on onnetonta kituuttamista. Näkemyksissä unohtuu helposti, miten juuri nämä alueet esimerkiksi ruokkivat Suomea ja suomalaisia myös ruuhkaisemmilla alueilla. Ruuantuotantoon liittyvien tukien leikkaaminen johtaisi kotimaisen ruuan hinnan nousuun ja ruuantuotannon ja huoltovarmuuden vakavaan kriisiin. Puheet tukien leikkaamisesta tai poistamisesta luovat epävarmuutta ja ovat vastuuttomia.

 

Kotimaisen työn ja yrittäjyyden tukeminen tarvitsee tänä jouluna apua myös tukijärjestelmien ulkopuolelta: meiltä jokaiselta. On tärkeä pohtia, millaisilla valinnoilla voisimme pitää suomalaisen yhteiskunnan rattaita pyörimässä kukin osaltamme. Kuluttaminen ei joulun ydintä ole, mutta tänä vuonna kulutusvalinnoilla on suurempi merkitys kuin aiemmin. Sillä, mihin kulutuksemme kohdistamme voimme vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaamme laajasti. Kyse on arvoista ja arvovalinnoista.

 

Paikallisten ja kotimaisten palveluiden tai tuotteiden suosiminen on nyt entistäkin tärkeämpää. Voisiko joululahjat hankkia omalta kylältä esimerkiksi lahjakortteina palveluihin? Tai voisiko jouluhankintoja hoitaa kotikaupungissa? Saisiko joulupöytään tarvittavat ainekset lähituottajalta tai paikalliselta kalastajalta? Voisiko joulupöytään kattaa pelkästään kotimaista ruokaa? Tänä vuonna halvimpien verkkotarjousten metsästämisen sijasta voisi ostoksistaan maksaa hieman enemmän ja hankkia joulun toivotut lahjat kotimaisesta kaupasta tai verkkokaupasta kansainvälisten jättiläisten sijaan.

 

Kotimaisella kulutuksella on merkittävä rooli koko kansantalouden toiminnan kannalta. Talouskasvun aikaansaamiseksi kulutuksen pitäisi kohdistua kotimaiseen tuotantoon. Suomalaisen Työn Liiton mukaan kuukausittain käytetyt 10 lisäeuroa kotimaisiin ostoksiin merkitsisi vuositasolla noin 10 000 työpaikkaa. Työpaikat puolestaan mahdollistavat arkiset asiat, kuten asuntolainojen lyhennykset ja muut välttämättömät elämän menot. Paikalliset ja kotimaiset yritykset voivat jatkaa toimintaansa, mikäli asiakkaita riittää.

 

Joulunajan kulutusvalinnoilla on siten mahdollisuus antaa merkittävä lahja koronasta kärsivälle Suomelle. Monimutkaisen talouden edessä omat valinnat tuntuvat ymmärrettävästi pieniltä. Kohtaamme kuitenkin taloustaantuman vaikutukset yhdessä ja voimme yhdessä myös asiaan vaikuttaa. Hyvää joulunaikaa ja itsenäisyyspäivää kaikille!

 

Kolumni on julkaistu Iisalmen Sanomissa 5.12.2020.