En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun kuuntelee puheenjohtaja Petteri Orpon ja Kokoomuksen kannanottoja sosiaali- ja terveyspalveluista mm. eilisessä Ylen puoluepäivässä.

Kokoomuksen mukaan perusterveydenhuollon jonoista on päästävä nopeammin lääkäriin. Samoin Orpo korostaa, että vanhustenhoito on laitettava kuntoon ja lisättävä hoitajia.

Silti Kokoomus ei ole sitoutunut lakiin kirjattavaan sitovaan hoitajamitoitukseen vanhustenhoidossa eikä enää tue sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä kuntia leveämmillä hartioilla.

Molemmat ratkaisut kuitenkin ovat myös asiantuntijoiden mukaan tärkeitä sekä perusterveydenhuollon että vanhustenhoidon parantamiseksi. Myös kaikki muut puolueet – Kokoomusta lukuun ottamatta – ovat samalla kannalla.

Näyttää siltä, että tässä yritetään kaikkien aikojen poliittista silmänkääntötemppua. Luotan kuitenkin siihen, että suomalaiset näkevät tämän sumuverhon lävitse.

Vakavampi kysymys kuitenkin on, mistä Kokoomuksen vastentahtoisuus oikeasti johtuu.

Johtuuko se Kokoomuksen todistetusti läheisistä suhteista ”pörriäisiin” eli yksityisiin hoito- ja hoivajätteihin?

Onko tavoitteena, että nämä isot yritykset pääsevät ottamaan lopullisesti vallan sosiaali- ja terveyspalveluissa – vaikka esimerkiksi vanhustenhoidon räikeimmät puutteet ovat tulleet ilmi juuri ”pörriäisten” toiminnassa?

Olen iloinen siitä, että muiden puolueiden kesken on laaja yhteisymmärrys siitä, että lakiin kirjattava sitova hoitajamitoitus tarvitaan, että sosiaali- ja terveyspalvelut on järjestettävä leveämmillä hartioilla ja että vastuun ihmisten palveluista on myös tulevaisuudessa oltava julkisella vallalla.

Tämä luo edellytykset sille, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus voidaan saada nopeasti valmiiksi ja estää yksityisiä terveys- ja hoivajättejä rohmuamasta palvelut itselleen.

Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen 27.3. Pielavedellä, Kiuruvedellä ja Maaningalla